Economia 22/04/2019

El mercat immobiliari embogeix

En dos mesos els preus de venda i de lloguer s'han disparat

Joan Ramon Baiges
2 min
Aparador amb oferta de pisos. / ARA ANDORRA

Andorra la VellaTrobar un pis a Andorra, sigui de lloguer o de compra, s'ha tornat una missió impossible. El mercat, o millor dits els propietaris, han embogit, i en qüestió de dos mesos els preus s'han disparat de manera espectacular, segons han confirmat diverses immobiliàries a l'ANA.

Fins i tot hi ha persones que disposen de pressupostos elevats (superiors als 370.000 euros) i es troben en dificultats per aconseguir trobar un immoble en condicions i que concordi amb el que estan disposats a pagar. Parròquies tradicionalment més econòmiques com Encamp o Sant Julià de Lòria estan patint també aquesta especulació, que apunta cap a una nova bombolla si no comencen a fer efectes les mesures aprovades pel Govern i es posen en marxa algunes de més contundents.

L''exili' cap a la Seu d'Urgell s'està convertint en una alternativa per a moltes famílies que no troben a Andorra propietats que s'ajustin als seus pressupostos. De casos escandalosos n'hi ha molts.

Per exemple a Encamp hi havia una promoció d'obra nova amb pisos que tenien un preu raonable, però d'un dia per l'altre ja no en queda cap. Una mateixa persona els ha comprat tots, és a dir, s'ha quedat amb el bloc sencer amb la clara voluntat de revendre'ls i obtenir beneficis facils.

Un altre cas flagrant d'especulació és la d'un pis d'El Pedral d'Encamp, que en qüestió d'hores ha passat d'un preu de venda de 150.000 euros a 185.000 euros, de tres habitacions i en una zona afectada per la filtració d'aigua que està malmetent els edificis.

En dos mesos el mercat ha embogit, insisteixen els professionals, encara que d'altres intenten posar seny i recorden que els propietaris poden "demanar el que vulguin" i que una altra cosa és el que els compradors "estan disposats a pagar". És a dir, que el normal és una negociació que tendeix a rebaixar preus que normalment són alts.

Aquest responsable d'una agència immobiliària pronostica que en uns mesos els preus tornaran a baixar perquè la situació actual és insostenible i la gent no està disposada a satisfer els preus desorbitats que demanen la majoria de propietaris.

Una persona explica que tot just acaba de vendre un pis de 115 metres quadrats de quatre habitacions, tres banys, jardí amb sol i vistes, terrassa i aparcament. L'operació l'ha tancada per 280.000 euros i ara li demanen per un pis de tres habitacions en una zona obaga de Sant Julià sense vistes la mateixa quantitat: "Em compraré el pis fora d'Andorra, per l'àrea metropolitana de Barcelona, i amb el lloguer d'allà pagaré el d'aquí", conclou.

Des d'una altra immobiliària comenten un cas molt especial. Una mateixa persona va adquirir a través d'una subhasta pública tres pisos al centre de Sant Julià de Lòria per 185.000 euros cadascú. Actualment estan a la venda. Qui en vulgui un haurà de pagar 320.000 euros, Un negoci rodó, una ruïna per al país.

stats