Els socialistes avalen el 'model 720' de Montoro

L'avantprojecte de llei de mesures antifrau subscriu el règim sancionador que el seu antecessor va dissenyar per a l'incompliment de declarar béns a l'estranger

L'avantprojecte de llei de mesures antifrau de la ministra espanyola socialista María Jesús Montero subscriu el règim sancionador que el seu antecessor, Cristóbal Montoro, va dissenyar per a l'incompliment de declarar béns a l'estranger. És a dir, es posiciona a favor del polèmic 'model 720' que va crear la llei antifrau del 2012.

Segons consta a l'avantprojecte de llei que es va sotmetre a informació pública el 23 d'octubre passat, i tal com reprodueixen mitjans espanyols, es mantenen els mateixos recàrrecs, multes i sancions i fins i tot s'amplia la legislació, amb aspectes com l'obligació de declarar béns i drets a l'estranger a la tinença de monedes virtuals fora d'Espanya.

Cal recordar que la normativa aprovada al seu moment pel Partit Popular ha estat durament criticada per la Comissió Europea, que fins i tot amenaça de portar-la al Tribunal de Justícia Europeu. Segons un informe datat el 15 de gener del 2017, i signat pel comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici (fet públic per elEconomista.es), considera que és il·legal la imposició de multes de fins al 150% del guany patrimonial no justificat o de béns, en el cas que no s'hagi declarat o s'hagi declarat de forma extemporània. A més, s’estableix que la no-tributació per aquests béns no prescriu mai.

La CE determina que la obligació tributària espanyola és "discriminatòria i desproporcionada", i que infringeix cinc drets fonamentals recollits en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE): la lliure circulació de persones, la lliure circulació de treballadors, la llibertat d'establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals.

Tot i les advertències de la Comissió Europea, els socialdemòcrates mantenen els grans trets de la normativa al seu avantprojecte ja que consideren que les mesures de Montoro eren legals i cap tribunal ha demostrat el contrari. D'aquesta manera, el nou text reprodueix literalment les multes de 5.000 euros per cada dada no declarada o inexacta, manté la no prescripció dels béns no declarats i les sancions de fins al 150% del deute tributari vinculat a aquests béns.

I és que l'actual ministeri d'Hisenda, asseguren mitjans espanyols, interpreta l'informe de la CE del 2017 com un procés habitual d'intercanvi d'informació amb un Estat membre.

Des que es va començar a aplicar el 'model 720' l'Agència Tributària ha obtingut informació sobre béns i drets nous situats a l'estranger per un valor superior als 150.000 milions d'euros. Ha servit per perseguir defraudadors com Rodrigo Rato, Jordi Pujol o per investigar els anomenats 'Papers de Panamà'.

Part d'aquests béns no declarats que han sortit a la llum provenen de béns i drets a Andorra. I si tira endavant l'avantprojecte de llei socialista, es mantindria la situació i seria un revés per als que comptaven que l'advertència de la CE donaria els seus fruits i se suavitzaria la normativa.
.