Economia 24/10/2021

Subvenció de 3.000 euros/hectàrea/any per a la conversió ecològica i de 2.000 euros per al manteniment de la producció ecològica

ARA Andorra
2 min
El director del departament d'Agricultura, Josep Casals, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres.

Andorra la VellaAgricultura aprova una nova línia d'ajudes per impulsar i fomentar la producció de productes agraris i alimentaris ecològics. Aquesta nova línia segueix els criteris i l'estratègia implementada per acompanyar el sector agrari en el procés de conversió a la producció ecològica de proximitat i qualitat. El nou paquet d'ajuts desplega de la Llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i també acompanya el reglament de la certificació ecològica que el Govern va aprovar el setembre de l'any passat. La voluntat és donar "ajuts directes i indirectes perquè el cost inicial no sigui una barrera per als petits productors", tal com ha destacat aquesta setmana el director del departament d'Agricultura, Josep Casals, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Les subvencions estan destinades a compensar l'esforç i el cost addicional associats a la producció ecològica i es poden beneficar els titulars de les explotacions agràries i de les empreses que produeixen, transformen i comercialitzen aquests productes.

El reglament recull dues línies d'ajuts: directes i indirectes. La primera tipologia està dissenyada exclusivament al sector agrari i ramader pel conreu de cultius i el desenvolupament d'activitats ramaderes que tinguin com a finalitat la producció de productes agraris i alimentaris ecològics. Aquest ajut s'atorga anyalment en funció de la superfície agrària cultivada que es declara com a dedicada a aquest tipus de producció. Així, l'ajuda serà de 3.000 euros/hectàrea/any per a la conversió ecològica i de 2.000 euros/hectàrea/any per al manteniment de la producció ecològica.

Pel que fa als ajuts indirectes, corresponen al finançament de la delegació de les prestacions de serveis d'inspecció, control i certificació a la conversió a la producció ecològica i al manteniment de la producció ecològica. La producció agrària ecològica té com a finalitat principal generar una oferta variada d'aliments i altres productes agraris de qualitat que puguin donar resposta a la demanda dels consumidors per poder adquirir productes obtinguts a través de l'aplicació de pràctiques agràries que respecten els sistemes i cicles naturals, preservant la qualitat del sòl, de l'aigua, de les plantes i dels animals i l'equilibri existent entre ells a l'efecte de contribuir a mantenir la biodiversitat, i assegurant al mateix temps un ús i consum responsable dels recursos naturals i de l'energia, així com el respecte del benestar dels animals.

stats