Economia 24/03/2022

Les vendes a les grans superfícies creixen prop d'un 30% al gener

En aquests establiments també augmenta lleugerament el personal ocupat

ANA
2 min
Secció de fruiteria d'una gran superfície comercial.

Andorra la VellaL'índex de vendes de les grans superfícies del comerç al detall experimenta una variació positiva del 29,4%, a preus corrents, el mes de gener del 2022 respecte al desembre de l'any anterior. Si es compara les dades respecte al gener de l'any 2020 abans de la pandèmia, la variació és del +7,5% per aquest període, tal com publica aquest dijous el departament d'Estadística. Pel que fa al desglossament de l'índex en funció del tipus de producte, la venda dels productes alimentaris augmenta el 19,9% i, la venda de la resta de productes (no alimentaris) creix el 39,3% en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Aquesta variació general anual se situa per sobre de la xifra d'Espanya (+19,7%) i de la de França (+2,8%).

Pel que fa a les variacions intermensuals, l'índex general corresponent el gener del 2022 experimenta una disminució del -35% respecte del desembre del 2021, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Quant a l'índex de vendes a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, augmenta el 26,1% el gener del 2022 en comparació amb el període homòleg de l'any anterior. Pel que fa a l'índex de la categoria 'Alimentació', augmenta el 16,6%, mentre que l'índex relatiu a la categoria 'Resta de productes' creix el 35,9% respecte al mateix període de l'any anterior. Per tant, la dinàmica dels índexs a preus constants segueixen la mateixa tendència de la dels preus corrents. D'altra banda, la magnitud dels índexs respecte de la mesura a preus corrents disminueix per l'efecte dels preus.

D'altra banda, l'evolució del personal ocupat en les grans superfícies comercials el gener del 2022 creix el 3,7% respecte al mateix mes de l'any anterior. D'aquests, quasi el 65% són dones i més del 93% disposa de contractes a jornada completa.

stats