Publicitat
Publicitat

Àustria haurà de repetir les eleccions presidencials

El Constitucional accepta el recurs de la ultradreta en la denúncia d'irregularitats al vot per correu

Àustria haurà de repetir les eleccions presidencials a tot el país per irregularitats en el vot per correu. El Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest divendres el comicis del 22 de maig en què per un ajustadíssim marge va guanyar el candidat ecologista,  Alexander van der Bellen, que va aconseguir així frenar el candidat d'ultradreta.

Els resultats van ser impugnats per l'ultranacionalista Partit Liberal d'Àustria (FPÖ), que havia perdut per només 30.000 vots de diferència, tot i que s'havia imposat en primera volta. Els nous comicis s'hauran de fer amb els mateixos candidats, Van der Bellen i Norbert Hofer, i amb tota probabilitat es convocaran per a finals de setembre o principis d'octubre.

La decisió judicial no té precedents, però amb ella "ningú és perdedor i ningú és guanyador", ha firmat el president del Constitucional, Gerhart Holxinger, que ha defensat que l'únic objectiu del tribunal és enfortir la democràcia i l'estat de dret.

Àustria, un avís per a Europa

Els 14 magistrats que conformen el Constitucional han donat validesa als testimonis que asseguraven que s'havien produït irregularitats en el recompte del vot per correu, que va fer que la formació FPÖ impugnés els resultats finals, que van ser rebuts per la Unió Europea amb un gran alleujament.

L'alt tribunal ha interrogat 90 testimonis, entre ells vocals regionals i locals de meses electorals de tot el país, per emetre el seu veredicte.