Colòmbia posa fi a més de mig segle de conflicte amb les FARC

Signatura oficial a Cartagena d'Índies de l'acord de pau que posa fi a 52 anys d'una guerra que ha provocat 220.000 morts

El president colombià, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri, àlies ' Timoixenko', han signat aquest dilluns l'anhelat acord de pau que posa fi a un conflicte armat que ha causat en els últims 52 anys almenys 220.000 morts i gairebé set milions de desplaçats.

Davant les muralles de Cartagena d'Índies, Santos i Timoixenko han anunciat davant uns 2.500 convidats, entre els quals, el rei Joan Carles i 15 governants mundials, la pau amb la qual acaba la guerra de guerrilles més antiga del continent.

"En acabar aquest conflicte acaba l'últim conflicte, i el conflicte armat més vell de l'hemisferi occidental. Per això ho celebra la regió i ho celebra el planeta, perquè hi ha una guerra menys al món, i és la de Colòmbia", ha afirmat un Santos vestit de blanc i acompanyat pels aplaudiments del públic i una àmplia presència internacional.

Quatre anys de negociació

La històrica firma s'ha concretat després de gairebé quatre anys de negociacions celebrades a la Cuba dels germans Castro, que els anys 60 i 70 van ser un suport de les guerrilles d'inspiració marxista-leninista, com les FARC, i que han jugat un paper fonamental en aquests diàlegs.

En l'acte de signatura, Raúl Castro ha estat assegut a la tarima principal al costat dels mandataris convidats, entre els quals, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i Timoixenko, tots vestits de blanc.

Santos ha donat la benvinguda a la democràcia a les FARC i ha celebrat el seu pas a partit polític.

"Senyor Rodrigo Londoño i membres de les FARC: avui, quan emprenen el seu camí de retorn a la societat, quan comencen el seu trànsit a convertir-se en un moviment polític, sense armes, seguint les regles de justícia, veritat i reparació contingudes en l'acord, com a cap d'estat de la pàtria que tots estimem, els dono la benvinguda a la democràcia", ha afirmat.

Perdó a les víctimes

Un dels moments més emotius del dia l'ha protagonitzat Timoixenko, quan ha demanat perdó a "totes les víctimes del conflicte" i per "tot el mal" que hagin "pogut causar en aquesta guerra".

"Avui estem en una nova era de reconciliació i construcció de pau", ha afegit el líder de les FARC, que ha demanat que els colombians es preparin "per desarmar la ment i els cors".

Timoixenko també ha demanat que ningú dubti que els membres d'aquesta guerrilla van "cap a la política sense armes" i que compliran, fet que esperen que també dugui a terme el Govern.