Publicitat
Publicitat

Detenen el líder del càrtel dels Zetas, Omar Treviño, al nord-est de Mèxic

Ascendeixen a 91 els membres d'organitzacions criminals arrestats o abatuts d'un total de 122 objectius prioritaris fixats pel govern d'Enrique Peña Nieto des de l'inici del mandat al desembre de 2012

Les autoritats mexicanes han capturat aquesta matinada el líder de l'organització criminal dels Zetas, Omar Treviño, en una operació realitzada a l'estat de Nuevo León (al nord del país), segons han confirmat a EFE fonts oficials. Una font de la policia federal ha iondicat que la detenció de Treviño, àlies el Z-42, s'ha dut a terme al voltant de les 04.00 hores al municipi de San Pedro Garza García, fronterer amb els Estats Units.

La captura, realitzada en una operació conjunta de la policia federal i l'exèrcit mexicà, s'ha produït sense disparar un sol tret, han precisat les fonts. Les autoritats mexicanes oferien una recompensa de 30 milions de pesos (uns 2 milions de dòlars o 1,8 milions d'euros) per informació que ajudés a capturar-lo, mentre que la del Govern dels Estats Units sumava cinc milions de dòlars (4,5 milions d'euros).

Treviño va assumir el lideratge del càrtel més sanguinari de Mèxic després de l'arrest del seu germà Miguel Ángel Treviño Morales, àlies el Z-40, el 15 de juliol de 2013 a la localitat de Nuevo Laredo, a l'estat de Tamaulipas. Aquesta organització, la segona més important del país després del càrtel de Sinaloa, va començar a debilitar-se a l'octubre de 2012 amb la mort d'Heriberto Lazcano, àlies el Lazca, en un enfrontament amb la Marina.

Els Zetas, un grup integrat per desertors de l'exèrcit el 1999, van sorgir com a braç armat del càrtel del Golf, però el 2010 es van separar i des d'aleshores han protagonitzat els episodis de violència més cruents del país. Les autoritats mexicanes acusen Óscar Omar Treviño, de 41 anys, dels delictes de delinqüència organitzada i possessió d'armes de foc d'ús exclusiu de les Forces Armades.

Amb aquesta detenció, ascendeixen a 91 els membres d'organitzacions criminals detinguts o abatuts d'un total de 122 objectius prioritaris fixats pel govern d'Enrique Peña Nieto des de l'inici del mandat al desembre de 2012. Tot just divendres passat el govern mexicà va capturar en una operació sense trets al màxim dirigent dels Caballeros Templarios, Servando 'La Tuta' Gómez, la capital de l'sud-occidental de l'estat de Michoacán.