Publicitat
Publicitat

L'Iran fa marxa enrere en un dels punts clau de la negociació amb Occident

A dos dies del termini fixat per acabar amb el diàleg per un acord nuclear, Teheran es nega ara a enviar les seves reserves d'urani a l'estranger

A només dos dies de la data fixada per acabar amb les negociacions, l'Iran va refusar diumenge donar suport a un punt clau del futur acord nuclear amb la comunitat internacional i es va negar a enviar el seu combustible atòmic fora del país.

Durant mesos, l'Iran havia acceptat enviar gran part de les seves reserves d'urani a Rússia, de manera que no es podrien utilitzar en un hipotètic programa armamentístic.

Però el viceministre d'Afers Exteriors iranià va assegurar diumenge davant la premsa del seu país que descartava un acord que inclogués el trasllat de les reserves d'urani que l'Iran ha aconseguit fer després d'anys i milions de dòlars de despesa.

"No tenim al cap l'exportació de les reserves d'urani enriquit, i no tenim cap intenció d'enviar-les a l'estranger," va assegurar aquest dirigent iranià, Abbas Araqchi, als mitjans de comunicació iranians, segons l'Agència France-Presse. "No enviarem les existències d'urani a l'estranger".

Nous obstacles

Les delegacions occidentals han confirmat que l'Iran està posant obstacles a l'enviament del combustible, però han insistit que hi ha altres maneres de tractar amb el material.

La principal d'aquestes opcions és, segons ells, la barreja en una forma més diluïda que faria el procés d'enriquiment per al seu ús militar molt més llarg, gairebé impossible.

No obstant això, la revelació que l'Iran insisteix ara a retenir el combustible és un obstacle més important en un moment crucial en les negociacions.

Nous arguments per als crítics

I per als crítics de l'acord al Congrés dels EUA, a Israel i a les nacions àrabs sunnites, com l'Aràbia Saudita, la perspectiva de deixar grans quantitats de combustible nuclear dins l'Iran, siguin en la forma que siguin, farà que s'elevi el to contra aquesta entesa entre Teheran i Occident.

Si s'arriba a un acord que permeti a l'Iran retenir el combustible, s'espera que el govern nord-americà argumenti que no és cap risc, sobretot si s'inspecciona regularment.

Fins ara, segons un acord provisional negociat el 2013, l'Iran ha complert rigorosament el procés de les reserves del seu combustible, segons l'Agència Internacional d'Energia Atòmica.

Però aquesta negativa sorpresa podria donar als que hi estan en contra una altra raó per oposar-se, un nou element que s'afegiria a la llista del que ells anomenen "concessions" fetes pels negociadors occidentals a la recerca d'un acord.

Si l'Iran arriba a prohibir als inspectors l'accés al país, com ho va fer Corea del Nord fa una desena d'anys, la comunitat internacional no tindria cap garantia sobre quin és l'ús del combustible.

Els interrogants de l'entesa

Ray Takeyh, del 'think tank' Consell de Relacions Exteriors, és crític amb l'acord des de fa temps i assegura que la nova negativa planteja seriosos interrogants.

"La viabilitat de l'acord com una eina fiable per controlar l'arsenal atòmic es veu seriosament disminuïda", diu Takeyh. "Un dels arguments de l'administració dels EUA era que l'urani seria enviat a l'estranger com a mesura per fomentar la confiança entre les parts".

La nova condició de l'Iran també afegeix dubtes sobre si un acord que inclogui aquesta petició compliria la condició del president nord-americà, Barack Obama, que si l'Iran decidís construir una bomba atòmica, el món ho sabria amb un any d'antelació.

Etiquetes