VENEÇUELA
Internacional 24/02/2016

“Leopoldo López és innocent”

La germana de l’opositor veneçolà diu que es manté serè a la presó

Marta Rodríguez
3 min
“Leopoldo López és innocent”

BarcelonaLeopoldo López és la cara més coneguda de l’oposició al chavisme a Veneçuela. La seva llegenda s’ha anat fent gran a mesura que suma dies a la presó complint una dura sentència de 13 anys i nou mesos per, entre altres delictes, incitació, danys a la propietat i associació per delinquir. Els jutges van assenyalar-lo com l’instigador intel·lectual de les protestes en contra del règim que el 12 de febrer del 2014 es van saldar amb 43 morts i centenars de detinguts. López, exalcalde de la localitat metropolitana de Chacao -amb renda alta i atur baix-, es va lliurar a la justícia dies després, i des de llavors ha hagut de viure els canvis polítics del seu país des del penal. “El Leopoldo és innocent”, clama la seva germana, Diana, que ha arribat a Madrid per promocionar el llibre que signa des de la presó el polític, 'Preso pero libre' (Península), prologat per l’expresident espanyol Felipe González. La família no és l’única que denuncia la detenció i condemna “arbitrària”. Fins i tot experts de l’ONU han criticat els abusos en aquest cas i, en clau més genèrica, Amnistia Internacional acaba de denunciar que el règim ha “empresonat i intimidat” els seus opositors.

Diana López admet que el seu germà, tot i saber que quedava en mans “d’una justícia imparcial i injusta”, no es va imaginar que estaria tant de temps empresonat perquè, de fet, subratlla, les acusacions s’han fonamentat “només en els seus discursos i idees” i l’“absurda sentència” es basa en “proves i testimonis falsos”. A l’octubre, setmanes després de la condemna a López, el fiscal Franklin Nieves fugia de Veneçuela i ja des de Miami confessava que el judici havia sigut una “farsa” orquestrada pel chavisme. “La fiscalia va deixar passar aquestes paraules i ni s’ha pronunciat”, lamenta Diana López. Ara la família és a l’espera que els jutges resolguin l’apel·lació.

Empitjorament de la situació

Mentrestant, López es manté com l’únic reclús que ocupa una de les tretze cel·les d’una de les ales de la presó militar de Ramo Verde. “Abans hi havia altres presos polítics i, malgrat l’aïllament, podia tenir algun contacte”, explica Diana López. La situació penitenciària del polític “s’ha deteriorat en els últims mesos”, continua explicant la germana, que assegura que l’han privat “de qualsevol tipus de correspondència, de lectura o de rebre visites més enllà de la família estricta”.

L’origen del llibre neix gairebé alhora que entra a la presó. A López li agrada escriure i vol deixar “notes” del seu captiveri, però, com que els mesos van passant, d’aquestes impressions en sorgeix l’oportunitat d’editar un llibre amb reflexions sobre el seu pensament polític i les seves idees de futur. El camí per a la publicació no és fàcil, a causa de les limitacions imposades pel règim penitenciari. En algunes ocasions els guardes “sostreuen” alguns quaderns, la qual cosa obliga la família a aprofitar qualsevol via -durant el judici, en alguna visita- per treure d’allà els papers. “Jo mateixa vaig memoritzar algunes de les seves frases i escrivia a la meva pròpia pell algunes notes”, revela Diana López, que subratlla que és “un llibre clandestí”.

Convençut de la lluita

La fe “que des de petit l’ha acompanyat”, l’exercici, la rutina i sobretot “el seu convenciment de la lluita, de les seves accions i del fet que la seva entrega va ser important i ha contribuït a la democràcia” fan que “el Leopoldo es mantingui serè, malgrat tantes envestides”, reconeix la seva germana.

El 6 de desembre passat, la coalició Taula de la Unitat Democràtica, de la qual forma part la Voluntat Popular fundada per López, va guanyar per majoria qualificada les eleccions legislatives, mentre que el chavisme controla el govern de Nicolás Maduro en una cohabitació institucional impossible. Des de la presó, Leopoldo López observa amb “esperança” aquesta nova etapa perquè, explica la seva germana, entén que ha sigut “un canvi de l’electorat, que s’ha adonat que el model chavista ha fracassat, ha perjudicat la vida política, social i econòmica” de Veneçuela. Amb els ulls posats en la controvertida llei d’amnistia, els López somien en l’excarceració de Leopoldo i confien que la nova etapa obri una “transició pacífica”.

stats