Publicitat
Publicitat

Dues ONG rescaten 369 persones al Mediterrani en la primera missió de l'any

Metges Sense Fronteres i MOAS col·laboren en una iniciativa privada per salvar vides dels nàufrags que intenten arribar a Europa

L'ONG MOAS i Metges Sense Fronteres (MSF) han endegat aquest cap de setmana una operació conjunta de rescat al Mediterrani en què han tret de l'aigua 369 persones. Les autoritats italianes han tret de l'aigua fins a 6.000 nàufrags aquest cap de setmana, cosa que demostra que la crisi de pasteres entre les costes d'Itàlia i Líbia continua. 

El Phoenix, el vaixell de l'organització, que navega des de dissabte en aigües del Canal de Sicília, ha participat a més aquest dilluns en el rescat de 104 persones, que han estat transferides a un buc comercial. La intervenció es va produir menys de 24 hores després de sortir del port de Malta en el que suposava la primera travessia d'aquesta missió. Les persones rescatades procedien, fonamentalment, d'Eritrea i entre elles es trobaven dones embarassades i 45 nens, inclosos bebès.

"Res et prepara per veure 369 persones amuntegades en un vaixell de pesca", afirma Chris Catrambone, milionari d'origen nord-americà, que va decidir invertir una part de la seva fortuna per fundar Moas el 2014. "La gent que vam rescatar la tarda d'ahir viatjava tan estreta en un espai tan reduït que amb prou feines podien moure's. Fins i tot després de diverses hores d'operació de salvament, seguia havent-hi tantes persones en el vaixell que semblava que encara rea ple ple”.

Tal com les persones rescatades pujaven al vaixell passaven per un triatge inicial, una selecció i classificació, a càrrec de l'equip mèdic de MSF. El personal sanitari va facilitar tractament per a malalties com la diabetis i per a episodis relacionats amb les dures condicions del viatge com a deshidratació o infeccions cutànies. L'equip de MSF també va assistir dones embarassades i persones que presentaven ferides patides per violència i maltractaments.. Tots els rescatats presenten una situació estable i reben aliments, aigua i articles de primera necessitat a bord del MY Phoenix.

"No sobrava ni un centímetre"

"El vaixell de rescat està ple a vessar: homes, dones i nens han passat la nit dormint arraulits sota mantes, no sobrava ni un centímetre. L'escala d'aquesta crisi és simplement esquinçadora, ens agradaria poder fer més", ha dit Will Turner, coordinador d'emergències d'MSF.

D'altra banda, els equips de MSF al port de  Pozzallo, Sicília, estan donant suport al desembarcament de més de 800 supervivents rescatats aquest cap de setmana passat. El personal de MSF a Sicília facilita reconeixement mèdic preliminar i brinda atenció sanitària i suport psicològic als centenars de refugiats, sol·licitants d'asil i migrants que ho requereixen.