Internacional 10/11/2015

Què vol David Cameron per quedar-se a la UE?

El primer ministre britànic vol tenir les mans lliures per restringir l'arribada d'immigrants al Regne Unit i assegurar-se que quedar fora de l'Eurozona mai serà un perjudici per l'economia del seu país

Marc Vidal
3 min

BarcelonaEl primer ministre britànic, David Cameron, ha presentat aquest dimarts la llista de reformes que vol que la UE implementi per mantenir el Regne Unit dins el club dels Vint-i-vuit.

En una conferència al prestigiós 'think tank' Chatham House de Londres, Cameron ha alertat que la decisió que prenguin els britànics –quedar-se o marxar de la UE– a les urnes, en una data per decidir, serà històrica i marcarà "el destí del país".

"El nostre destí és a les nostres mans, a les mans del poble britànic. Una oportunitat única per a tota una generació", ha assegurat Cameron, que ha deixat clar que un cop presa la decisió no es podrà fer "marxa enrere".

El primer ministre s'ha mostrat convençut que els canvis que plantejarà als seus col·legues europeus no són impossibles d'aconseguir. "No nego que les reformes que busquem no siguin una feina important, però no són impossibles. Són qüestions solucionables amb imaginació i voluntat política", ha dit Cameron.

Una política restrictiva d'immigració

Recuperar el control del flux de persones de la UE que van al Regne Unit

Una de les grans qüestions que el primer ministre britànic vol obtenir de la UE és la limitació del flux de persones que arriben al Regne Unit a la recerca d'una oportunitat per treballar.

És en aquest sentit que el primer ministre britànic reclama "més control" sobre el lliure moviment de persones dins la UE, amb la intenció de frenar els "molt elevats" –segons ell– nivells d'immigració cap al Regne Unit.

El govern britànic ja va impulsar fa temps la limitació de l'accés a les prestacions socials per als immigrants procedents de la UE, i la idea és endurir aquestes restriccions.

"Per a nosaltres no és una qüestió de raça, de procedència o d'etnicisme… és una qüestió d'escala i de rapidesa i de pressió a la comunitat que això comporta", reflexiona Cameron.

‘Bye bye’ al soci  més euroescèptic?

Garantir l'accés al mercat únic

No discriminar les economies europees que no tenen l'euro

El Regne Unit, el país de la City, el gran centre financer d'Europa, vol blindar el seu accés al mercat únic de la UE, encara que tingui una moneda diferent de l'euro.

"Volem protegir l'accés al mercat únic per al Regne Unit i per als altres països que estan fora de l'eurozona", exposa Cameron temerós que, mantenint la lliura esterlina, pugui quedar descavalcat dels avenços futurs que faci la UE en el terreny econòmic.

És també en aquest sentit de veure la UE com un mercat per sobre de tot que el primer ministre britànic proposa inscriure "la competitivitat a l'ADN de tota la UE", obrint els sectors econòmics que encara estan protegits.

Cada cop menys Europa

Suspendre la clàusula "cada cop més units"

Per deixar clar que el Regne Unit vol pitjar el fre en el procés de construcció europea, Cameron proposa exemptar el seu país del principi inscrit als tractats que diu que la UE buscarà "cada cop una unió més forta".

Sota aquest principi s'ha aixecat la UE des de la seva fundació als anys 50 i gràcies a ell s'ha avançat en matèries que no estaven inicialment previstes als tractats, justament el que Cameron retreu a l'Europa actual.

"Vull acabar amb l'obligació de treballar per una Europa cada cop més unida com fixa el Tractat. És molt important deixar clar que aquest compromís no serà d'aplicació mai més per al Rene Unit. Vull fer-ho d'una manera formal, legalment vinculant i d'una manera irreversible", assegura el primer ministre britànic.

La consulta de la UE dispara la demanda de passaports britànics Un referèndum que no serà de sí o no

El calendari, accelerat

Una negociació exprés i un referèndum abans del 2016?

El primer ministre Cameron es nega a fixar una data per celebrar el referèndum sobre la pertinença a la UE. De moment aquest dimarts ha enviat una carta amb les seves peticions al president del Consell Europeu, Donald Tusk.

La negociació s'espera que arrenqui formalment a la cimera prevista per al mes de desembre, en què els 28 líders de la UE discutiran les propostes de Cameron i les possibilitats que tenen de prosperar.

La premsa britànica especula aquests últims dies amb la idea que el primer ministre vol accelerar el calendari i celebrar el referèndum el primer semestre del 2016.

Això voldria dir forçar el ritme de la negociació, però, a canvi, permetria avançar-se a les grans cites electorals previstes per al 2017, les eleccions presidencials a França i les de la cancelleria alemanya, que podrien interferir en la negociació.

stats