Internacional 18/02/2020

Les denúncies per abús sexual porten els Boy Scouts a la suspensió de pagaments

L'organització, pilar de la vida civil nord-americana, haurà de compensar milers de víctimes

Carlos Pérez Cruz
2 min
Boy Scouts USA

WashingtonMés de 110 milions de nord-americans han participat en els programes de l'organització Boy Scouts dels Estats Units en 110 anys d'història. De tots ells, cap a 12.000 van dir haver patit algun tipus d'abús sexual a mans de més de 7.800 suposats abusadors. Són xifres que recullen els documents de la mateixa institució. Però les seves dades internes no ensenyen tota la magnitud del drama. En només uns mesos, un grup d'advocats ha descobert almenys 2.000 presumptes víctimes més. L'allau de demandes ha fet que l'organització Boy Scouts dels Estats Units (BSA en les seves sigles en anglès) es declari en suspensió de pagaments.

Tot un pilar de la vida cívica nord-americana que trontolla en temps en què altres institucions, com l'Església catòlica, han començat a assumir responsabilitats pels abusos sexuals comesos durant dècades. El rang d'edat de les víctimes dels Boy Scouts va dels 8 als 93 anys, una dada que ofereix una perspectiva de la continuïtat d'aquests atacs. Malgrat això, el 2018 l'entitat només va detectar cinc casos nous. A més, s'han registrat denúncies en tots i cada un dels estats del país.

I tot això malgrat que l'organització va assegurar haver adoptat diverses mesures de prevenció des de mitjans dels anys 80. Entre aquestes mesures hi havia la revisió d'antecedents i la formació de tot el personal i els voluntaris per fer front als abusos. A més, va obligar que en cada activitat estiguessin presents almenys dos adults. Però després d'una investigació periodística el director executiu dels Boy Scouts, Mike Surbaugh, va reconèixer al Congrés, el mes de maig passat, que s'havia permès el retorn a la feina d'alguns dels presumptes depredadors sexuals.

Davallada de popularitat

Amb la declaració de suspensió de pagaments davant un tribunal de Delaware aquest dimarts, la direcció de Boy Scouts busca posar fre a les demandes individuals i crear un fons que permeti compensar les víctimes de manera conjunta. La modificació en estats com Nova York, Califòrnia o Arizona dels temps de prescripció legal dels casos ha obert la porta al fet que els que van patir abusos fa dècades puguin denunciar-ho ara.

Tot i que la suspensió de pagaments permet a l'organització eludir l'enfrontament cas per cas, cosa que hauria pogut deixar algunes víctimes sense compensació, l'aboca a una possible venda de les seves propietats per poder fer front a les penes. La institució té declarats uns actius per valor d'entre 1.000 i 10.000 milions de dòlars i un passiu d'entre 500 i 1.000 milions.

Roger Mosby, president de l'organització nord-americana, ha emès un comunicat en què afirma que l'entitat se sent "indignada" perquè "hi hagi hagut ocasions en què alguns individus s'aprofitessin dels programes de l'organització per fer mal a nens innocents". Defensa, a més, que el bloqueig de pagaments "proporcionarà una compensació equitativa a totes les víctimes, alhora que permetrà que els Boy Scouts continuïn amb la seva important missió".

Malgrat el seu pes en la societat americana, el nombre de scouts en l'actualitat està al voltant dels 2 milions, lluny dels més de 4 que va aconseguir a mitjans dels 70. Per impulsar les inscripcions, l'organització va canviar el 2013 els requisits d'entrada per permetre l'accés de socis obertament homosexuals i el 2017 la integració de les nenes.

stats