MÓN
Internacional 24/11/2013

Acord històric amb l'Iran pel programa nuclear

El pacte passa per paralitzar sis mesos el programa nuclear iranià, temps que haurà de servir per negociar un acord global i definitiu

Ara / Efe
3 min

GinebraEls integrants del Consell de Seguretat de l'ONU (els Estats Units, la Gran Bretanya, França, Rússia i la Xina) més Alemanya han segellat aquesta matinada a Ginebra un històric acord amb l'Iran que congelarà el programa nuclear iranià durant sis mesos, temps en què es buscarà arribar a un acord global i definitiu.

L'alta representant de la política exterior europea, Catherine Ashton, ha anunciat formalment l'acord en una molt breu conferència aquesta matinada al Palau de les Nacions, seu de l'ONU a Ginebra. Ashton s'ha abraçat amb el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i ha saludat amb evident emoció els ministres d'Exteriors de França, Rússia, França, Alemanya i la Xina, així com el de l'Iran, que han participat durant tot el dia en les intenses negociacions que han desembocat en l'acord.

Les condicions de l'acord

Pel que fa a les condicions de l'acord, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha indicat que l'Iran d'aquí a sis mesos no comptarà amb més reserves d'urani enriquit al 20 per cent, que seran diluïdes en la seva totalitat. "Això vol dir que els 200 quilos d'urani enriquit al 20 per cent (que la república islàmica té actualment) quedaran en zero en sis mesos", ha explicat en una conferència de premsa.

Kerry ha manifestat que l'Iran ha acceptat també suspendre "tot l'enriquiment (d'urani) per sobre del 5 per cent" i ha garantit que "no augmentarà les reserves de 3,5 per cent o urani enriquit a baix nivell" en el període en qüestió. El cap de la diplomàcia nord-americana ha dit que tot això "no vol dir que (l'Iran) té dret a enriquir urani. Malgrat els comentaris que es fan sobre això, això no està en el document". Ha afegit que el programa nuclear de l'Iran amb fins estrictament pacífics "estarà subjecte a negociacions (posteriors) i a un acord mutu.

Mecanismes de control "sense precedents"

Així mateix, el secretari d'Estat nord-americà ha anunciat que es posaran en marxa mecanismes de control "sense precedents" del programa nuclear iranià, amb "accessos diaris" de mecanismes de verificació a totes les instal·lacions nuclears. Kerry ha indicat que, a canvi de les "significatives" concessions que ha fet l'Iran, s'alleujaran les sancions econòmiques que rep, tot i que "de manera limitada i reversible".

Un dels elements centrals és que l'Iran podrà repatriar 4.200 milions de dòlars procedents de les exportacions de petroli i que estan bloquejats en bancs estrangers. L'Iran podrà obtenir 1.500 milions de dòlars addicionals per exportacions de productes petroquímics i automotrius, gràcies a l'alleujament parcial de les sancions.

Kerry ha fet èmfasi en el fet que les sancions continuaran tenint un fort efecte sobre l'economia iraniana, que deixarà de guanyar 25.000 milions de dòlars -4.000 milions de dòlars mensuals- durant els sis mesos d'aplicació d'aquest acord preliminar. El ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Javad Zarif, ha dit avui que una comissió conjunta serà l'encarregada de verificar la implementació de l'acord assolit. En una roda de premsa, Zarif declara que el pacte "va en la direcció correcta" per restaurar la confiança amb els que sospitaven que les seves activitats nuclears poguessin tenir fins militars.

No obstant això, ha afegit que es tracta d'"un primer pas" i que ara totes les parts han de seguir treballant juntes "i sobre una base d'igualtat i respecte mutu" per garantir aquest resultat a llarg termini. Sobre el dret del seu país a enriquir urani, Zarif ha considerat que ha quedat reconegut i ha recordat que el Tractat de No Proliferació Nuclear no priva els Estats signants de desenvolupar la tecnologia nuclear amb finalitats pacífiques ni el procediment d'enriquiment d'urani, en particular.

stats