Internacional 25/06/2019

Arrenca ‘l’acord del segle’, un pla per portar la pau entre Israel i Palestina

La conferència, que sembla condemnada al fracàs, ha estat impulsada pel govern de Donald Trump

Eugeni García Gascón
2 min
Un grup de palestins crema una bandera israeliana durant una manifestació contra la conferència de l'anomenat "acord del segle".

JerusalemLa primera fase del pla de pau entre Israel i els palestins conegut com a 'acord del segle' i impulsat pel president nord-americà, Donald Trump, ha començat aquest dimarts a Manama, la capital de Bahrain. Ha començat, però, sense la participació oficial dels palestins, i, per una qüestió de simetria, tampoc hi han sigut presents representants oficials del govern israelià.

La conferència de Manama, que durarà dos dies i només pretén ser de caràcter econòmic, l’han preparat durant més de dos anys dos fanàtics ultra sionistes, Jared Kushner, gendre i assessor personal de Trump, i l’advocat Jason Greenblatt, representant especial de negociacions internacionals dels EUA. Sembla, doncs, que les possibilitats que tingui conseqüències positives en la resolució del conflicte són bastant remotes.

El contingut dels 38 folis de la part econòmica, anomenada “Pau per la prosperitat”, preveu inversions per valor de 50.000 milions de dòlars durant deu anys. Les contribucions, que bàsicament hauran de finançar els països àrabs rics, destinen 28.000 milions de dòlars als palestins, 7.500 a Jordània, 9.000 a Egipte i 6.000 al Líban. En la seva major part són projectes d’infraestructures i negocis, com la construcció d’un passadís entre Cisjordània i la Franja de Gaza valorat en 5.000 milions de dòlars. Els dirigents palestins s’han preguntat irònicament per a què servirà un passadís d’aquesta mena si Israel no permet la circulació dels palestins.

Mentrestant, a la llista de participants hi destaquen diverses absències: especialment les de Rússia i la Unió Europea, encara que el Regne Unit ha enviat una delegació. En total han anat a Manama 39 delegacions. Per contra, les més destacades són les de l’Aràbia Saudita, Egipte, el Marroc i Jordània. També han viatjat a Bahrain representants del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional.

Polèmica i oposició

En diverses ciutats palestines i en alguns països àrabs s'han celebrat concentracions de protesta contra la conferència, on s'han cridat consignes contra Israel i els Estats Units, països que els palestins consideren que han causat la seva desgràcia. Els dirigents palestins han reiterat que no té sentit que Washington demani ajuda econòmica als països àrabs perquè ells ho poden fer directament sense cap intermediari.

Per la seva banda, Kushner, ja va advertir que la seva iniciativa té molt poc a veure amb la iniciativa de Beirut del 2002, quan els països àrabs es van comprometre a reconèixer Israel i normalitzar completament les relacions en el moment que l’estat jueu abandonés els territoris palestins ocupats a la guerra del 1967.

Però sembla que en aquest acord del segle no hi creuen ni els mateixos nord-americans. Aquest mes de juny el secretari d’Estat Mike Pompeo va confessar a dirigents del 'lobby' jueu de Washington que dubtava molt que el pla resolgués el conflicte. Malgrat això, des d’alguns sectors denuncien que sí que servirà per guanyar temps perquè Israel pugui continuar expandint les seves colònies i consolidar l’ocupació de Cisjordània en contra de les resolucions internacionals.

stats