Internacional 07/05/2019

L’acord de pau de Trump dona tot Jerusalem a Israel

L’esborrany de la Casa Blanca proposa un estat palestí sense exèrcit

Eugeni García Gascón
2 min
Un grup de palestins s’esperen en un punt de control israelià prop de Ramal·lah per poder anar a Jerusalem.

JerusalemL’“acord del segle”, com es coneix la proposta que prepara l’administració del president dels Estats Units, Donald Trump, per resoldre el conflicte entre israelians i palestins, i que formalment es farà públic a partir del juny, després del Ramadà, cedeix a Israel la sobirania completa sobre Jerusalem i totes les colònies jueves que hi ha als territoris ocupats, segons la filtració més extensa de l’esborrany que s’ha fet fins ara i que ahir va publicar l’agència Ma’an.

Segons aquesta agència palestina, el document circula pel ministeri d’Afers Estrangers d’Israel i no queda clar si la filtració prové de la mateixa administració Trump, que el podria haver difós deliberadament per comprovar les reaccions de les parts implicades i dels aliats àrabs dels palestins. El document s’alinea amb les posicions del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en tots els punts conflictius entre Israel i els palestins.

L’artífex de la proposta

El text que ha redactat Jared Kushner, gendre de Trump i amic personal de Netanyahu, planteja la creació d’un estat palestí que es diria Nova Palestina, i que inclouria Cisjordània i la franja de Gaza però no pas les colònies jueves existents, que continuarien sota control israelià.

La proposta és inacceptable per als palestins, segons ha indicat més d’una vegada el president Mahmud Abbas, que exigeix la sobirania sobre Jerusalem oriental i sobre la major part de Cisjordània. El manteniment de totes les colònies jueves en mans d’Israel significa a la pràctica que Cisjordània continuarà sota sobirania israeliana, amb l’excepció de les poblacions palestines, que quedaran aïllades per les colònies jueves.

En mitjans oficials israelians s’ha comentat recentment que la intenció que hi ha al darrere de l’“acord del segle” és en realitat fer que els palestins el rebutgin perquè Netanyahu pugui aprofitar aquesta situació per annexionar a Israel de manera unilateral, i amb el suport de Trump, àmplies zones dels territoris ocupats amb l’excusa que els palestins no volen la pau. Potser és per això que el document filtrat planteja crear dos estats però no desmantellar els assentaments jueus i donar Jerusalem a Israel. L’esborrany, a més , preveu que el nou estat palestí no tingui exèrcit i delegui les seves funcions de defensa en l’exèrcit israelià, al qual hauria de pagar per aquest servei. L’acord l’haurien de signar Israel, l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) i Hamàs.

Les surrealistes propostes del govern nord-americà

Nova Palestina

Es firmarà un acord entre Israel, l’OAP i Hamàs que establirà un estat palestí anomenat Nova Palestina i que inclourà Cisjordània i la franja de Gaza, però no pas les colònies jueves existents.

Cap desmantellament

Els grans assentaments jueus continuaran sota sobirania d’Israel, i els més petits i aïllats s’uniran als grans i no seran desmantellats.

Jerusalem per a Israel

Israel no compartirà la sobirania sobre Jerusalem. La població àrab de la ciutat dependrà de la Nova Palestina, però totes les competències municipals, exclosa l’educació, estaran en mans d’Israel. No es permetrà als jueus comprar cases àrabs ni a la inversa. Els llocs sagrats continuaran com ara.

Aeroport al Sinaí

Egipte cedirà terres de la península del Sinaí a la Nova Palestina per construir un aeroport i fàbriques, però els palestins no hi podran residir.

Connexions Gaza-Cisjordània

Es crearà una carretera entre la franja de Gaza i Cisjordània, i Israel permetrà que s’enviï aigua de Cisjordània a Gaza mitjançant un canal subterrani.

Pagar a Israel per fer ús de l’exèrcit

La Nova Palestina no tindrà exèrcit, només una força policial. Es firmarà un acord perquè Israel defensi l’estat palestí de qualsevol agressió, un servei pel qual la Nova Palestina haurà de pagar.

Desmantellar Hamàs

Quan es firmi l’acord, Hamàs lliurarà totes les armes a Egipte.

Obertura de Gaza

Les fronteres de la franja de Gaza estaran obertes al comerç internacional a través dels passos amb Israel i Egipte, i pel mar.

Presoners

Un any després de les primeres eleccions a Nova Palestina, Israel alliberarà els presoners palestins gradualment durant 3 anys.

Ports després de 5 anys

Cinc anys després de la firma de l’acord, s’obrirà un port marítim i un aeroport a la Nova Palestina.

Fronteres obertes

Les fronteres entre els dos estats estaran obertes a ciutadans i béns.

Amb tot, Israel no defineix quines són les seves fronteres.

Amenaça

Si es rebutja l’acord, els EUA cancel·laran el suport financer als palestins. El mateix val per a Israel.

stats