Internacional 24/06/2020

Acusen el president de Kosovo de crims de guerra

Un fiscal del Tribunal de la Haia el responsabilitza de 100 assassinats en la guerra amb Sèrbia

Ara
1 min
Imatge d'arxiu del president de Kosovo, Hashim Thaci, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel.

BarcelonaEl president de Kosovo, Hashim Thaçi, ha sigut acusat de crims de guerra per un fiscal especial del Tribunal Penal Internacional de la Haia. Thaçi i nou persones més han sigut considerades "criminalment responsables de prop de 100 assassinats" i de tortures i desaparicions forçoses durant la guerra de la independència de Kosovo contra Sèrbia entre 1998 i 1999.

Les acusacions han de ser confirmades per un jutge de la comissió especialitzada en Kosovo abans de poder anunciar càrrecs de manera oficial. Thaçi nega tots els càrrecs.

El fiscal especial de la Haia diu que ha elevat a aquesta comissió fins a 10 imputacions contra el president de Kosovo "per a la consideració del tribunal". "La imputació només és una acusació. És el resultat d'una llarga investigació i reflecteix la determinació que podem provar tots els càrrecs més enllà dels dubtes raonables", ha dit l'oficina del fiscal especial.

Una altra fiscal, Carla Ponte, ja va acusar l'any 2008 l'Exèrcit de Liberació de Kosovo, que liderava Thaçi, d'haver perpetrat fins i tot tràfic d'òrgans. Es va decidir investigar les acusacions. El govern de Kosovo ha negat les acusacions, que considera "difamatòries i sense base". Thaçi ha estat en el poder a Kosovo des del final de la guerra, que va costar més de 10.000 vides i que va acabar amb una intervenció militar de l'OTAN. Kosovo es va declarar independent l'any 2008, tot i que Sèrbia encara no ho reconeix.

stats