Internacional 30/06/2016

Un adolescent palestí mata a ganivetades una colona jueva de 13 anys

La noia estava dormint a casa seva, a l'est d'Hebron, quan s'ha produït l'atac

Eugeni García Gascón
3 min
Soldats israelians en un control a l'entrada del la colònia de Kiriat Arba, a Hebron, Cisjordània

JerusalemUn jove palestí ha matat aquest matí una noia israeliana a la colònia de Kiriat Arba, a l'est d'Hebron, al sud de la Cisjordània ocupada. La víctima, Hallel Yaffa Ariel, de 13 anys, estava dormint al seu llit quan s'ha produït aquest atac què ha causat commoció a Israel.

L'atacant ha estat identificat com Mohammed Tarayre, d'entre 17 i 19 anys, segons diverses fonts palestines. Tarayre ha entrat a Kiriat Arba saltant la tanca de seguretat, ha anat directament al primer habitatge que va veure, al costat de la tanca, s'ha dirigit al dormitori de la noia i li ha cklavat repetidament el ganivet. La noia no ha mort a la colònia. Una ambulància l'ha portat a l'hospital Shaare Zedek de Jerusalem, on ha mort poc després.

Immediatament després de l'atac, un equip de guàrdies de seguretat de Kiriat Arba ha obert foc contra el palestí, què ha estat abatut. Durant l'incident, un dels guàrdies ha ferit greument un altre guàrdia d'aproximadament 30 anys, què ha estat traslladat urgentment a un hospital de Jerusalem, a 50 kilòmetres al nord de Kiriat Arba.

L'atacant procedia del poble de Bani Naim, què està molt a prop de Kiriat Arba. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha reunit després dels fets amb el titular de Defensa, Avigdor Lieberman, i tots dos han ordenat a l'exèrcit el tancament de Bani Naim. A més, han cancel·lat tots els permisos de treball a Israel dels membres del clan de l'atacant i la demolició de la seva casa familiar.

Ban Ki moon demana fer front a les "causes de la violència"

Aquest incident s'ha produït molt a prop de la ciutat d'Hebron, on viuen al voltant de 600 colons jueus i més de 200.000 palestins. Aquesta ciutat particularment conflictiva ha estat un dels principals focus de violència durant l'aixecament palestí què va començar el passat més d'octubre i què s'ha cobrat la vida de més de 200 palestins i 34 israelians, en la seva major part colons.

En les últimes setmanes els atacs dels palestins han experimentat una significativa reducció degut sobre tot a la dissuasió del govern palestí de Ramal·la. El president Mahmud Abbàs ha dirigit personalment la campanya contra aquesta mena d'atacs. No obstant això, a començaments d'aquest mes de juny va tenir lloc l'atac amb més víctimes israelianes, quan dos joves van matar quatre persones en una zona comercial i d'esbarjo del centre de Tel-Aviv. Els autors d'aquest atac també procedien d'un poble de l'àrea al sud d'Hebron.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, què aquesta setmana ha visitat la regió, ha qualificat aquests atacs de "terrorisme", però ha demanat a les autoritats israelianes que facin front a les "causes de la violència", què el secretari general de l'ONU considera que són "la creixent frustració palestina, la paràlisi del procés de pau i el prop de mig segle d'ocupació". Diversos analistes han conicidit que la recent onada de violència té a veure amb la frustració dels palestins per l'ocupació i amb la definitiva congelació de les negociacions de pau fa més de dos anys.

Alguns diputats israelians han fet responsable de l'atac d'aquest matí Hanan Zoabi, una diputada àrab què dimecres va originar una trifulca què va estar a punt d'acabar amb violència a la Kneset. La diputada va acusar els soldats israelians d'"assassins" aportant com a prova que Israel ha decidit compensar econòmicament les famílies dels deu turcs morts durant l'incident del Mavi Marmara, un vaixell què fa sis anys portava ajuda humanitària a la Franja de Gaza i va ser abordat per les tropes israelianes en aigües internacionals davant de Gaza. Per Zoabi, aquestes indemnitzacions signifiquen l'admissió per part del govern de Netanyahu de que els soldats són criminals.

stats