Estats Units
Internacional 03/03/2012

Cinc soldats nord-americans són els responsables de la crema d'exemplars de l'Alcorà

Una investigació de l'OTAN ha conclòs que tot plegat va ser un accident. Els soldats seran castigats però no compareixeran en un judici públic, com exigeixen alguns líders afganesos

Efe
1 min
Protestes contra la crema d'exemplars de l'Alcorà al Pakistan / AFP

WashingtonCinc soldats estan involucrats en la crema de diversos exemplars de l'Alcorà en una base de la OTAN a Afganistan, segons una investigació de l'OTAN. L'incident, que va tenir lloc la setmana passada, va provocar un seguit de protestes violentes que han causat més d'una trentena de morts, entre els quals hi ha sis nord-americans.

La investigació, ordenada pel cap de la missió de l'OTAN a l'Afganistan, el general John Allen, ha conclòs també que la cremava ser un accident. Segons la seva versió, els soldats haurien retirat els exemplars d'una presó propera a Kabul i els haurien traslladat a una oficina per guardar-los en un lloc segur. Per error, els exemplars es van confondre amb les escombraries que se solen incinerar a l'abocador de la base. Alguns treballadors afganesos van reconèixer els llibres sagrats i es va aturar la crema.

Oficials militars nord-americans han explicat que els cinc soldats seran castigats però que no revelaran les seves identitats ni compareixeran en un judici públic, com havien demanat alguns líders afganesos. Els oficials temen que la pena no sigui suficient per alguns representants religiosos del país perquè alguns d'ells van emetre un comunicat on indicaven que "aquesta malèfica acció no pot ser oblidada amb disculpes. Els autors d'aquest crim han de ser jutjats el més aviat possible".

stats