INTERNACIONAL
Internacional 03/05/2020

Alguns alcaldes de França es neguen a reobrir les escoles

Alerten Macron que no hi ha les condicions per tornar a les aules l’11 de maig

Alícia Sans
3 min
Un operari desinfectant el pati d’una escola de primària de París.

ParísEmmanuel Macron ho va anunciar ara fa unes setmanes: les guarderies i les escoles de primària i secundària reobriran “progressivament” a partir de l’11 de maig a França. A la pràctica, però, aquest objectiu pot ser que no es compleixi arreu. Alguns alcaldes de municipis francesos s’han mostrat escèptics davant la possibilitat de tornar a posar en marxa la maquinària escolar en les condicions que imposa la crisi sanitària, i d’altres ja han decidit que no reobriran les escoles.

És el cas, per exemple, de l’alcalde d’Hautmont, Joël Wilmotte. “Tancat fins a nou avís” es pot llegir en els cartells penjats a les portes de sis establiments escolars d’aquest municipi de 15.000 habitants, situat al nord del país. El 26 d’abril -és a dir, tretze dies després del discurs del president francès en el qual va anunciar la reobertura de les escoles-, el consistori va aprovar un decret temporal perquè el tancament dels establiments que estan sota la seva jurisdicció continués en vigor després de la data assenyalada per Macron.

El mateix Wilmotte ho justifica dient que “els infants són menys capaços de respectar les consignes” com el distanciament social. A més, l’alcalde assegura que ni alumnes ni professors podran respectar les mesures higièniques, principalment la de rentar-se les mans, ja que “hi ha un nombre insuficient de lavabos” i això seria “un factor agreujant de propagació del virus”.

D’altra banda, “la configuració de les aules no permet assegurar el distanciament social”, diu Wilmotte. En el decret, la municipalitat dona fe de “la voluntat de la majoria dels pares i mares de no voler portar els fills a l’escola per por a la propagació del covid-19”. De la mateixa manera, des de l’Ajuntament asseguren que “la majoria de mestres tenen pensat recórrer” a un dret que hi ha en la legislació francesa pel qual es pot refusar d’anar a treballar si es considera que hi ha un perill greu i imminent. Per tant, tampoc s’assegura l’assistència dels docents. Amb tot, el consistori garanteix la prossecució dels cursos a través dels recursos en línia. “El personal educatiu i els serveis de la ciutat estan a la disposició de les famílies per facilitar l’escolarització a casa”, asseguren.

Com Wilmotte, vuit alcaldes del departament del Sena Saint-Denis, a tocar de París, han pres la mateixa decisió en bloc. Han acordat que les guarderies i les escoles ja no obriran les portes fins al setembre i així ho han fet saber al prefecte del departament a través d’una carta. Una de les signatàries, l’alcaldessa de Drancy, Aude Lagarde, va explicar al diari Le Parisien que els és “impossible garantir les condicions de seguretat i serenitat”. No s’ha d’oblidar que “la responsabilitat penal és dels electes”, precisa Lagarde.

Distanciament “irrealitzable”

Concretament, l’alcaldessa jutja “irrealitzable” el distanciament social a les guarderies. “¿Com li expliques a un infant de tres anys que no es pot acostar al seu amic o a la seva mestra?”, ironitza. Lagarde també argumenta que la capacitat dels establiments escolars “no permet” que es respecti el metre de distància mínim entre les persones. Per la seva banda, l’alcalde de Stains, Azzédine Taïbi, tampoc veu clar que les escoles del seu municipi estiguin en condicions d’acollir alumnes, personal i professorat l’11 de maig, una data “prematura”. “[La reobertura dels establiments escolars] És gairebé missió impossible, malgrat tots els esforços que s’estan fent per trobar la manera de fer-ho”, va confessar a RT France. Altres alcaldes fan com el de Colmar, Gilbert Meyer, que només reobrirà les escoles d’aquest municipi no gaire lluny d’Estrasburg amb una condició: si tothom va equipat amb mascaretes. Queda per veure si la promesa del primer ministre, Édouard Philippe, d’abastar el país de mascaretes l’11 de maig es compleix.

stats