Internacional 29/10/2019

El president xilè canvia vuit ministres del govern però les protestes continuen

Les manifestacions acaben en aldarulls i enfrontaments amb les forces de seguretat

Ara
2 min
Enfrontaments entre manifestants i policia als carrers de Santiago de Xile, aquest dilluns.

BarcelonaTot i els canvis de govern impulsats aquest dilluns pel president Sebastián Piñera, la calma no ha tornat als carrers de Xile, on s'han registrat novament aldarulls, enfrontaments amb la policia i un gran incendi al centre de Santiago.

Si Piñera afirmava divendres passat que havia escoltat les demandes de la seva ciutadania, que es va manifestar de forma massiva pels carrers de la capital, sembla que de moment la seva reacció s'hauria quedat curta. El president ha substituït aquest dilluns vuit ministres, amb uns canvis que afecten carteres importants com la d'Interior, Hisenda, Economia i Treball, i ha decretat la fi de l'estat d'emergència de la setmana passada, que havia implicat l'entrada de l'exèrcit als carrers en unes jornades en què van morir fins a 20 persones.

Però els manifestants han tornat a sortir aquest dilluns mateix, en una marxa que es dirigia al Palau de la Moneda (seu de l'executiu a Santiago) i que ha estat reprimida per la policia 200 metres abans d'arribar a l'edifici. Segons informa l'agència Efe, diversos manifestants han muntat barricades i han llançat objectes als agents antidisturbis, que han respost amb càrregues i amb canons d'aigua.

Els aldarulls s'han estès pel centre de la ciutat i s'han registrat diversos incendis, un dels quals de grans dimensions, en un centre comercial de l'artèria principal de Santiago, l'Alameda O'Higgins. Individus amb la cara coberta haurien forçat les tanques del centre, haurien saquejat les botigues de l'interior i haurien provocat l'incendi al cremar un comerç de roba. També s'ha declarat un foc en un hotel del centre i a l'estació de metro de la plaça d'Itàlia, epicentre de les accions reivindicatives que proliferen a Xile des de fa onze dies.

Simultàniament als aldarulls, milers de persones mantenien a la plaça d'Itàlia una protesta de caràcter més pacífic, cosa que han volgut aprofitar alguns dels nous nomenaments del govern de Piñera per fer distincions entre els manifestants: "La violència és inacceptable i ha de ser rebutjada per tots, explícitament i sense ambigüitats. No representa en absolut les legítimes demandes que ha plantejat la ciutadania. El camí és el diàleg i la col·laboració. Una agenda social per a un Xile més just", ha escrit a Twitter el nou ministre de l'Interior, Gonzalo Blumel. La nova portaveu del govern, Karla Rubilar, s'ha estrenat afirmant que els que participen en els aldarulls són una minoria, però que no s'escaparan de la justícia. "Potser trigarem, però els trobarem", ha dit.

El to dels nous ministres és clarament conciliador amb una majoria que consideren pacífica, cosa que contrasta amb la resposta del president Piñera la setmana passada, a l'inici de les protestes, quan afirmava que el país estava "en guerra". D'altra banda, polítics de l'oposició li han reclamat aquest dilluns canvis que vagin més enllà de la substitució de ministres. Beatriz Sánchez, portaveu de la coalició d'esquerres Front Ampli, demanava un plebiscit per resoldre la crisi democràticament, mentre que Iván Flores, de la democràcia cristiana, plantejava una reforma constitucional.

Pel que fa al carrer, una nova protesta està convocada per a aquest dimarts davant de la Moneda.

stats