Internacional 24/10/2013

Merkel reitera a Obama que "espiar els amics és totalment inacceptable"

Berlín convoca l'ambaixador nord-americà després de tenir indicis que Washington va punxar el mòbil personal de la cancellera durant anys

Agències
1 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel. EFE

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit aquest dijous que "no és acceptable en absolut l'espionatge entre amics i aliats", fent referència a les sospites que els Estats Units han accedit al seu mòbil personal durant anys, un fet que va deixar clar al president nord-americà, Barack Obama, a qui va exigir dimecres en una conversa telefònica que recuperi la confiança perduda.

"Des que [al juny] vam parlar sobre l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA), ho he deixat clar també al president Obama: espiar els amics és totalment inacceptable", ha assenyalat Merkel en arribar a la cimera de la Unió Europea a Brussel·les.

"Li vaig dir a ell al juny, quan va ser a Berlín, al juliol i també ahir [dimecres] durant una conversa telefònica", ha recalcat Merkel.

Berlín ha decidit aquest dijous, de la mateixa manera que va fer dilluns París, convocar l'ambaixador nord-americà a Alemanya per tractar l'assumpte de l'espionatge.

El setmanari alemany 'Der Spiegel' va informar ahir que el govern alemany sospitava que els serveis d'espionatge nord-americans havien espiat el mòbil de Merkel durant anys. Pocs minuts després Obama ho va negar a la cancellera alemanya, però Berlín continua tenint sospites. Està previst que aquest assumpte monopolitzi el Consell Europeu d'aquest dijous i divendres a Brussel·les. La Comissió Europea ja ha demanat als Vint-i-vuit que actuïn davant de l'espionatge.

stats