Internacional 23/06/2020

Alemanya confina 640.000 persones pel brot de l'escorxador a Renània

La mesura estarà en vigor fins al 30 de juny i suposa el tancament de bars i escoles

Ara
3 min
Controls a Guetersloh, Alemanya

BarcelonaLes autoritats de l'estat federat alemany de Rin de Nord - Westfàlia han ordenat aquest dimarts el tancament parcial de la vida pública en dos districtes a la zona en què s'ha registrat un rebrot de coronavirus amb 1.553 casos confirmats al voltant d'un escorxador. La mesura afecta un total de 640.000 persones i estarà en vigor fins al 30 de juny.

En una roda de premsa, el cap de govern regional, Armin Laschet, ha anunciat inicialment restriccions per al districte de Gütersloh, on viuen 370.000 habitants. Però poques hores més tard el ministre de Salut d'aquesta regió, Karl-Josef Laumann, ha ampliat les restriccions al districte veí de Warendorf, on viuen unes 280.000 persones més, "amb l'objectiu de protegir la població", segons ha justificat. És la primera vegada que s'estableix un confinament a Alemanya des que el país havia començat la desescalada al maig.

Les restriccions impliquen el tancament dels bars, els cinemes, els museus i els gimnasos. Els restaurants només podran servir menjar per emportar. També s'han tornat a tancar les llars d'infants i les escoles, i es limiten els contactes entre persones que no viuen en una mateixa llar. Així mateix, s'estableix una quarantena obligatòria per als 7.000 treballadors de l'escorxador afectat pel brot de coronavirus i per als seus contactes.

Les autoritats han posat tanques de ferro al voltant dels edificis on viuen aquests treballadors, molts dels quals són estrangers. També han començat a distribuir menjar per a 7.000 persones i s'han desplegat tres unitats de policia perquè es compleixin les restriccions imposades.

Laschet ha justificat la tornada del confinament com una manera de "calmar" i "obtenir claredat" sobre la situació, tot i que, ha subratllat, "des del punt de vista de les xifres" en principi seria una mesura innecessària. Més enllà del focus a l'empresa càrnia Tönnies, només s'han detectat 24 casos més en el districte afectat. També ha criticat Tönnies, de la qual ha dit que podria haver col·laborat més", i ha garantit una "atenció acurada" per als treballadors afectats que estan en quarantena.

L'Institut Robert Koch, l'agència governamental alemanya encarregada de fer el seguiment de malalties infeccioses, ha desplegat el seu personal a l'àrea per vigilar sobre el terreny l'evolució del brot i donar recomanacions més acurades. La idea és poder fer, durant aquesta setmana de restriccions, tests massius per determinar fins a quin punt es pot haver estès el coronavirus entre la població, segons ha precisat el cap del govern regional.

D'altra banda, a la zona també s'hi ha traslladat personal de les ambaixades de Romania, Bulgària i Polònia –que són els tres països als quals pertanyen la majoria dels treballadors de la càrnia–, i traductors per facilitar la comunicació i evitar situacions com les que es van viure dissabte. Desenes de persones d'un dels edificis en quarantena a la localitat alemanya de Göttingen, a la regió de la Baixa Saxònia (centre del país), van intentar sortir del bloc de pisos i es van enfrontar a la policia.

Mesura profilàctica

Laschet ha explicat que Gütersloh és el primer districte afectat per la reintroducció de mesures restrictives des que es van començar a aixecar gradualment a tot Alemanya durant el mes de maig, fet que suposa un retorn a la situació de diverses setmanes enrere. "Sabem que al districte el nombre de contagis no ha augmentat, però, malgrat això, exigim a la gent que accepti el tancament de la vida pública", ha afirmat.

També ha assegurat que es tracta d'una "mesura temporal" i "profilàctica" que estarà vigent una setmana i podrà aixecar-se si la situació ho permet. No obstant això, ha advertit, les mesures restrictives també es poden prolongar si es considera necessari. Poques hores més tard, el ministre de Salut del seu govern ha anunciat que les restriccions també s'ampliaven al districte veí de Warendorf.

El coronavirus ha deixat en les últimes 24 hores a Alemanya 503 nous casos i 10 morts, davant els 537 contagis i tres morts comptabilitzats el dia anterior, segons el balanç publicat aquest dimarts per l'Institut Robert Koch. D'aquesta manera, el balanç actualitzat de la pandèmia és de 190.862 positius per covid-19 i 8.895 víctimes mortals.

Més de la meitat dels casos confirmats corresponen a tres estats: Baviera (47.894, amb 2.571 morts), Rin de Nord - Westfàlia (41.418, amb 1.665 morts) i Baden-Württemberg (35.365, amb 1.826 morts). Per la seva banda, la capital, Berlín, registra 7.916 casos i 211 morts.

stats