Internacional 18/10/2016

Alemanya recupera la natalitat gràcies als refugiats

La taxa de fertilitat creix fins als 1,5 fills per dona, el nivell més alt des del 1982

Ara
1 min
Alemanya recupera la natalitat gràcies als refugiats

BarcelonaL'arribada de refugiats de les guerres del Pròxim Orient a Alemanyaunes 900.000 persones l'any passat i unes 300.000 segons les estimacions per al 2016– no només suposa problemes. A mitjà i llarg termini tindrà un efecte positiu sobre la demografia del motor econòmic europeu.

La taxa de fertilitat del 2015 s'ha recuperat als nivells del 1982, fins als 1,5 fills per dona. Alemanya és un cas únic al món d'un període tan llarg amb una fertilitat per sota d'aquesta xifra.

Cal recordar que el nivell de reemplaçament –naixements equivalents a les morts– és de 2,1 fills per dona. Segons les projeccions de població, Alemanya haurà perdut 10 milions d'habitants el 2060.

En el cas de l'Alemanya occidental, aquesta baixa natalitat s'ha mantingut des del 1975. Pel que fa a l'antiga Alemanya oriental, va caure a principis dels 90, amb el procés de reunificació. No és casualitat que Alemanya fos coneguda en termes demogràfics com "el país sense criatures".

L'última estadística evidencia que la natalitat a Alemanya creix per sobre de països del sud d'Europa, com Espanya, Grècia i Itàlia, més afectats per la crisi econòmica.

La clau, la immigració

Les dades són clares. Entre les dones de nacionalitat alemanya, la baixa natalitat s'ha mantingut –ha passat d'1,42 a 1,43 fills per dona–. Això s'explica sobretot per les mesures que faciliten la conciliació familiar, com l'increment de les places d'escola bressol. Però l'increment dels naixements es nota sobretot en el cas dels immigrants: entre les dones d'altres nacionalitats residents a Alemanya la taxa ha passat d'1,86 a 1,95.

stats