DRETS
Internacional 20/07/2019

Alemanya vol prohibir les ‘teràpies’ per a l’homosexualitat

El ministre de Sanitat impulsa una llei per il·legalitzar-les

Andreu Jerez
2 min
Celebració del Dia de l’Orgull a Berlín.

BerlínHomeopatia, exorcismes, electroxocs... Són només algunes de les pràctiques descrites per dos informes encarregats pel ministeri de Sanitat alemany sobre les pseudoteràpies per curar l’homosexualitat que encara avui persisteixen. Després de molts anys d’inacció, l’actual ministre de Sanitat, el conservador Jens Spahn, ha decidit moure peça. L’objectiu és la prohibició de les anomenades teràpies de conversió, una realitat que Spahn, que és homosexual, considera un anacronisme. “L’homosexualitat no és cap malaltia. Hem d’enviar un senyal clar a totes les persones dels àmbits mèdics i religiosos: els intents de convertir les tendències sexuals han de ser castigats”, va dir Spahn en la presentació dels dos informes.

Spahn ha encarregat els informes a un psicoterapeuta sexual i a un jurista especialitzat en el Codi Penal alemany. El ministre vol preparar el terreny per a una proposta de llei que hauria de desembocar en la prohibició, ja que té el suport de tots els partits excepte d’Alternativa per Alemanya. No hi ha dades oficials, però les teràpies podrien estar afectant un miler de persones anualment a Alemanya, segons estimacions de la Fundació Magnus Hirschfeld, que investiga i combat la discriminació de la comunitat LGTBI.

Una aclaparadora majoria de la comunitat científica fa temps que no considera l’homosexualitat una patologia. L’OMS ho va establir el 1990. I els experts consultats pel govern federal avisen dels efectes negatius i les seqüeles psicològiques d’aquest tipus de tractaments en les persones que, fins i tot voluntàriament, s’hi sotmeten: depressions, por, tendències suïcides, disfuncions sexuals, problemes de parella i fòbies socials.

Metges rebels

Amb tot, encara hi ha col·lectius religiosos i mèdics que s’oposen a la prohibició i a les possibles multes adduint la “llibertat professional”. La Federació de Metges Catòlics (BKÄ), per exemple, fa anys que ofereix via web “opcions per al tractament de disfuncions homosexuals des d’una perspectiva mèdica i teològica”.

L’organització evangèlica ultraconservadora Bibelbund (Unió Bíblica) va més enllà i considera la proposta de llei de Spahn una “criminalització”: “És absurd que heterosexuals puguin expressar els seus sentiments homosexuals i siguin tractats amb diners públics per viure de forma homosexual, que persones que tenen la sensació d’haver nascut en un cos incorrecte puguin rebre teràpies, i que, alhora, a persones amb sensacions homosexuals, que voldrien viure de forma heterosexual, els sigui negada l’ajuda mèdica amb l’amenaça de multes”, ha escrit el president de Bibelbund, Michael Kotsch. I organitzacions juvenils cristianes com l’Institut Alemany per a la Joventut o Ofensiva de Joves Cristians qualifiquen els plans de Spahn d’“atac desmesurat a la llibertat terapèutica” i “greu restricció de drets personals”.

Al març, la fracció d’Els Verds al Bundestag va presentar un projecte de llei per prohibir les pseudoteràpies en menors d’edat. Al maig, els estats federats van formar una comissió al Bundesrat, la cambra alta, per estudiar la viabilitat d’introduir multes econòmiques contra els professionals de la salut i membres de comunitats religioses que encara ofereixin les teràpies.

stats