Internacional 30/06/2015

Tsipras obre la porta a plegar si guanya el 'sí' a la consulta de diumenge

El primer ministre grec diu que respectarà el resultat

Efe
2 min

AtenesEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha afirmat aquest dilluns a la nit que respectarà la voluntat del poble en el referèndum de diumenge i ha assegurat que no es planteja seguir com a primer ministre a tota costa.

"No seré primer ministre per sempre", ha dit Tsipras en una entrevista a la televisió pública ERT, deixant entreveure que podria dimitir si el poble no dóna suport a la línia del seu govern en el referèndum.

L'executiu grec ha demanat el 'no' a la consulta de diumenge en la qual els ciutadans hauran de respondre si donen suport o no les mesures proposades pels creditors a canvi del rescat.

Tsipras assegura que ha lluitat per aconseguir un "acord just" amb les institucions i s'ha mostrat convençut que les negociacions continuaran el dilluns, tot i que el resultat de la consulta sigui 'no'.

"Sobreviurem escollirem el nostre futur", ha assenyalat Tsipras, que ha afegit que "demà passat el sol sortirà per l'est" i la gent seguirà "tenint oxigen", ja que "els grecs sobreviuran sense programa (de rescat)".

El cap del govern grec ha deixat entreveure que demà Grècia no pagarà al Fons Monetari Internacional (FMI) el tram de 1.600 milions d'euros del préstec que venç.

"Pagarem si fins llavors aconseguim un acord sostenible", ha dit Tsipras, deixant clar que el desemborsament no es produirà.

Ha destacat que l'FMI "vol que li paguin sense pagar" amb l'argument que el deute grec "no és sostenible" i ha afegit que els socis europeus accepten "a la carta les posicions de l'FMI" però no estan d'acord en abordar la sostenibilitat del deute, com vol el Fons.

Respecte de l'aixecament del control de capitals que es va implantar aquest dillluns, el primer ministre ha assenyalat que "els bancs obriran unes hores després del resultat del referèndum" i ha afirmat que els jubilats, que ahir no van poder retirar les pensions malgrat estar exempts de les restriccions , "no han d'inquietar-se perquè les seves pensions només seran durament retallades si fan marxa enrere".

Amb això Tsipras ha al·ludit la proposta de les institucions, FMI, Comissió Europea (CE) i Banc Central Europeu (BCE), que advoquen per la retallada d'aquestes prestacions.

Respecte de la proposta d'acord presentada pels creditors, Tsipras ha recalcat que el text que va rebre l'executiu va ser el de l'Eurogrup i no un altre que s'ha publicat després, que recollia un augment de l'IVA dels hotels al 23% (actualment en el 6%).

El govern havia ofert un 13% com a compromís, idea que va ser eliminada en el text corregit per l'FMI.

En un acte sense precedents, el president de la CE, Jean-Claude Juncker, va publicar ahir la proposta, en la qual figurava aquesta modificació.

El govern grec, per la seva banda, ha reaccionant publicant el text que havia posat sobre la taula, i la contraproposta de les institucions, en la qual encara figura una taxa del 23% per l'IVA dels hotels i restaurants.

L'executiu grec ha indicat que va prendre la decisió de publicar aquests textos perquè la ciutadania sàpiga sobre què ha de decidir en el referèndum.

Sobre la possibilitat d'arribar a un acord, i que la consulta finalment no se celebri, el primer ministre ha assegurat que no hi ha res tancat.

"El meu telèfon està a disposició de tots", ha indicat i ha explicat que va parlar amb Juncker, i amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i ha aconseguit que es convoqués la sessió dels grups de la Cambra europea per tractar l'extensió del rescat.

stats