Internacional 26/02/2018

Almenys 13.000 morts i 7.000 desapareguts a Guta des de l'inici de la guerra a Síria

L'ONU fa una crida impotent a aplicar l'alto el foc aprovat al Consell de Seguretat

Cristina Mas
2 min
Dos nens sirians són tractats per un suposat atac químic al districte de Guta.

BarcelonaAlmenys 12.763 civils, incloses gairebé un miler i mig de criatures, han sigut assassinats al districte de Guta Est, a la perifèria de Damasc, per les forces sirianes i els seus aliats, Rússia i l'Iran, des de l'inici de revolta popular contra Baixar Al-Assad el març del 2011. Almenys 1.218 han perdut la vida sota tortura a les presons del règim i 427 han mort de fam a causa de l'estricte setge que impossibilita l'entrada d'aliments i medicines. L'ONG, que és una de les principals fonts de l'oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans per a la monitorització de víctimes a la guerra de Síria, ha recopilat sistemàticament les dades des de l'inici la revolució contra Al-Assad. L'entitat alerta que les xifres recullen només les morts i desaparicions que han pogut ser contrastades. El catàleg de crims de guerra que segons la Xarxa Siriana pels Drets Humans han comès el règim de Baixar al-Assad i els seus aliats al districte de Guta Oriental és llarg: bombardejos indiscriminats, ús d'armes químiques i barrils explosius llançats des de l'aire, setge, desaparicions forçoses, tortures, violència sexual, atacs a hospitals... L'entitat ha documentat 46 atacs amb armes químiques.

Dilluns els equips de rescat de la Defensa Civil Siriana van denunciar un altre atac amb gas clor a a la població de Shifona, que va deixar 17 ferits i una criatura morta. Els voluntaris de l'organització també van patir els efectes del gas:

El Secretari General de l'ONU, António Guterres, ha demanat aquests dilluns que s'implementi la resolució del Consell de Seguretat de dissabte, que demana una treva de 30 dies per obrir corredors humanitaris. Guterres ha descrit la situació a Guta com "l'infern a la terra", mentre les tropes sirianes i els seus aliats continuen bombardejant el districte opositor de la perifèria de Damasc. Des de diumenge les forces d'Al-Assad protagonitzen un intent d'entrar per terra a Guta Est.

stats