Internacional 17/01/2019

S'eleven a 21 els morts per un atemptat amb cotxe bomba a Bogotà

L’atacant va fer explotar el vehicle que conduïa contra una escola de policies

Ara
2 min
Imatge del lloc on un cotxe bomba ha explotat causant almenys vuit morts a Bogotà.

BarcelonaAlmenys 21 persones van morir aquest dijous i una seixantena més van resultar ferides en un atemptat amb cotxe bomba contra una escola de policies a Bogotà, a Colòmbia. Hores després de l’atac, el govern revelava la identitat de l’autor: un home anomenat José Aldemar Rodríguez, i que també va morir degut a l’explosió. A hores de tancar aquesta edició, però, encara no es coneixia el motiu pel qual l’individu havia decidit atemptar i cap grup n’havia reivindicat l’autoria. “Actuarem amb tota la fermesa. Posarem els nostres esforços per descobrir qui són els autors intel·lectuals del crim”, va apuntar el fiscal general de la Nació, Néstor Humberto Martínez. L’atemptat és el més greu a Colòmbia en l’última dècada.

Segons van explicar les autoritats policials, pels volts de les nou del matí hora local, el vehicle -un Nissan Patrol de color gris, carregat amb 80 kg d’explosius- va arribar fins a la porteria de l’escola, ubicada a l’autopista del sud de la capital del país. Durant el control de seguretat per accedir al recinte, els agents van detectar els explosius i quan van intentar detenir-lo, el terrorista va accelerar i va atropellar un dels uniformats. Després, va recórrer uns 200 metres a tota velocitat fins que es va fer explotar quan passava per la residència femenina del complex policial, l’Escola de Policia General Santander, on diversos joves es preparen per convertir-se en agents.

“Aquest és un atac en un centre acadèmic on hi havia joves i estudiants desarmats. És un atac no només contra la joventut i contra la policia. És un atac contra la societat”, va dir el president de Colòmbia, Iván Duque, que va anul·lar el seu viatge a Quibdó, al nord-oest del país, i es va desplaçar al lloc dels fets instants després de conèixer l’incident. “Colòmbia s’entristeix però no es doblega davant la violència. Hem d’ajudar les autoritats per aconseguir detenir els autors d’aquesta barbàrie”, va afegir Duque.

A la recerca de còmplices

Més tard, el ministeri de Defensa colombià, que va anar augmentant la xifra de víctimes a mesura que passaven les hores, va publicar una llista on es donaven a conèixer la identitat d’alguns dels morts. Moltes d’aquestes víctimes mortals eren noies, estudiants de l’escola policial que es trobaven a l’entrada de la residència. Els agents que perseguien l’agressor després d’evitar el control de les autoritats a l’entrada també van resultar morts. La policia va detallar que tots els agents morts eren de nacionalitat colombiana excepte dos: el panameny Kevin Madrid, i l’equatoriana Carolina Santiago.

Al llarg de la tarda, els mitjans locals van publicar imatges i vídeos posteriors a l’atac. En la majoria, es veia el vehicle explotat completament destruït i carbonitzat. Mentrestant, i segons van expressar les autoritats, un dels altres punts clau de la investigació és descobrir si el terrorista va ser l’encarregat de fer detonar ell mateix els artefactes, o si aquests van ser activats des d’un telèfon mòbil a distància, fet que evidenciaria la participació d’altres persones en l’atac suïcida.

stats