Internacional 07/10/2019

Almenys 30 morts en un naufragi davant de Lampedusa i nou rescat de l''Open Arms'

L'ONG badalonina denuncia que Malta va negar l'auxili a una altra pastera amb 44 persones a bord

Cristina Mas
2 min

BarcelonaEl desastre al Mediterrani Central no s'atura. Aquesta nit de diumenge la Guàrdia Costera italiana només ha pogut salvar 22 persones de la cinquantena que viatjaven en una pastera que s'ha enfonsat prop de l'illa de Lampedusa. No gaire lluny d'allà, l'Open Arms, el vaixell de rescat humanitari de l'ONG badalonina ha rescatat 44 persones que navegaven en una altra embarcació precària. És la cara i la creu de la frontera més perillosa del planeta, que ja s'ha empassat en els últims sis anys almenys 19.000 vides.

Els guardacostes italians han recuperat els cossos de 2 dones i 22 supervivents, que han explicat que a la barcassa de fusta hi viatjaven una cinquantena de persones, la majoria tunisians i subsaharians. Entre els desapareguts hi ha vuit criatures. Dos cadàvers més han aparegut prop de l'illa. Una nau patrulla de la Guardia di Finanza i dues unitats navals continuen buscant els desapareguts a la zona del naufragi.

Segons la primera reconstrucció dels fets, quan han arribat els vaixells patrulla per procedir al rescat, els nàufrags s'han desplaçat tots cap a un costat i, a causa de la mala mar, l'embarcació ha bolcat. Tot i que era relativament a prop de la zona, l'Open Arms no va ser activat per les autoritats italianes. La fiscalia d'Agrigent ha obert una investigació.

Open Arms denuncia l'omissió de socors per part de Malta

Paral·lelament, l'ONG badalonina Proactiva Open Arms denuncia que Malta s'ha negat a rescatar una pastera amb 42 adults i dues criatures a bord, que el seu vaixell de rescat humanitari va localitzar a 50 milles de la costa de Lampedusa, dins la zona de rescat de Malta. En topar-se amb l'embarcació, en plena nit els responsables de l'ONG van contactar amb les autoritats malteses. "Només ens van respondre que els deixéssim, que ja arribarien sols a l'illa. Era una instrucció que no podíem seguir: necessitaven com a mínim 200 litres de combustible per arribar a Lampedusa. Després d'unes hores d'espera vam decidir embarcar-los a l'Open Arms per garantir la seva seguretat. No ha aparegut cap vaixell de rescat i el centre de coordinació de Malta no ens diu res, tot i que la pastera era a la seva zona de rescat", explica Gerard Canals, cap de la missió. L'Open Arms ha posat rumb a Malta i ara espera instruccions de les autoritats malteses. La previsió meteorològica indica temporal. La política també: Malta, Itàlia, Alemanya i França van signar fa unes setmanes un pre-acord per un sistema de repartiment dels nàufrags rescatats, que serien relocalitzats en altres països en un termini de quatre setmanes des de la seva arribada. El mecanisme, de què formarien part només 15 dels 28 països de la UE, es discutirà demà a la reunió de ministres de Justícia i Interior de la UE.

stats