DRET A DECIDIR
Internacional 30/09/2013

L'ambaixador d'Espanya a Andorra, sobre la consulta: "Si no acceptéssim el resultat, no seríem demòcrates"

Es declara federalista, defensa que els catalans han de poder votar "sempre dins de la legalitat", i que Espanya hauria d'acceptar el resultat d'una majoria contrastada

Ara
2 min

BarcelonaL'ambaixador d'Espanya a Andorra, Albert Moreno, defensa aquest dilluns en una entrevista al 'Diari d'Andorra' que l'estat espanyol hauria de permetre als catalans votar en una consulta. En ser preguntat sobre si "creu que s'ha de celebrar la consulta", Moreno respon: "Jo crec que sí, però sempre dins de la legalitat". I no només això, sinó que va més enllà. Espanya "haurà d'acceptar el resultat, si no no seríem demòcrates", etziba. Ara bé, també considera que no n'hi hauria prou amb una majoria de la meitat més un, sinó que hauria de ser una majoria més qualificada, per damunt del 60%.

"Jo hi votaré en contra, però si hi ha una majoria important s'ha d'acceptar", insisteix l'ambaixador, que es confessa federalista. Però accepta que la via de modificar la Constitució i anar cap a un estat federal és complexa, perquè "quan es radicalitzen els conflictes, i n'hi ha molts exemples al món, la gent moderada té menys pes". "Es pot defensar perfectament el dret a decidir sabent que tu hi votaràs en contra", indica.

La sentència del TC, incomprensible

Albert Moreno, que havia sigut secretari d'Afers Europeus amb el Govern de José Montilla, es mostra molt crític amb la sentència del Tribunal Constitucional contra un Estatut que "tenia tots els elements de legalitat democràtica". "Entenc que la gent no ho entengui, perquè jo tampoc ho entenc", etziba, per acabar considerant que, juntament amb la crisi, això ha "generat un augment de l'independentiste, i negar-ho és absurd".

A més, aplaudeix les declaracions del ministre Margallo en què va apostar per escoltar la veu del carrer després de valorar com un èxit la Via Catalana.

"Potser em faré independentista"

L'ambaixador espanyol a Andorra considera que el discurs sobiranista que diu que es guanyarà benestar amb la independència és "tan fals com de vegades creïble". "La independència de Catalunya no solucionarà cap problema dels que tenen els catalans. I si algú m'ho demostra, potser em faré independentista", conclou.

stats