DIPLOMÀCIA
Internacional 07/07/2019

L’ambaixador britànic als Estats Units titlla Donald Trump d’“inepte, incompetent i insegur”

Tempesta diplomàtica per la filtració d’uns missatges confidencials

Quim Aranda
3 min
Kim Darroch, ambaixador del Regne Unit als Estats Units des del 2016, en una imatge d’arxiu.

LondresEmbolic diplomàtic entre Londres i Washington. L’ambaixador del Regne Unit als EUA, Sir Kim Darroch, un dels diplomàtics més experimentats del cos, ha qualificat el president nord-americà, Donald Trump, d’“inepte, incompetent i insegur” en tot un seguit de comunicacions -en principi confidencials- enviades des de la legació al Foreign Office, que ahir va fer públiques el diari The Mail on Sunday.

Els missatges obtinguts pel rotatiu abasten un període que arrenca a principis del 2017, poc després de la presa de possessió de Trump, i s’allarga fins a mitjans del mes de juny passat.

Les revelacions podrien desfermar una tempesta diplomàtica entre Londres i Washington, i posar en qüestió el futur diplomàtic de l’euròfil Darroch, de 65 anys, exrepresentant permanent britànic a la Unió Europea. Darroch havia sigut nomenat ambaixador als EUA per David Cameron el gener del 2016, en els mesos finals de la presidència de Barack Obama.

A diferència del que acostuma, Trump, sempre a punt per etzibar piulades feridores sobre qualsevol tema, no s'ha pronunciat durant unes hores, i, en aquesta ocasió, no ho ha fet a través de les xarxes socials. Preguntat aquest diumenge sobre la polèmica filtració per un grup de periodistes, des de New Jersey Trumps'ha limitat a afirmar: "El que puc dir és que l'ambaixador no ha servit bé al Regne Unit. No som uns grans fans d'aquest home, no ha servit bé al Regne Unit. Ho puc entendre això i puc dir coses sobre ell però no em molestaré."

En els informes, Darroch alerta que la política econòmica de Trump pot “fer saltar pels aires el sistema de comerç mundial”, que “podria estar en deute amb els tramposos russos” i que la seva presidència pot “estavellar-se i cremar-se”, circumstància que donaria lloc a “una espiral descendent” que acabaria “en la seva pròpia deshonra i en la seva caiguda”. Darroch escrivia aquestes apreciacions en relació amb les diferents investigacions obertes, per bé que la del fiscal Robert Mueller no va concloure res determinant.

L’ambaixador també expressa la seva por que Donald Trump acabi atacant l’Iran. Altres judicis expressats per l’ambaixador indiquen: “No creiem que aquesta administració pugui normalitzar-se gaire, ni que hagi d’esdevenir menys disfuncional, menys imprevisible, menys maldestra o menys inepta”. I sobre les capacitats de comprensió del president, escriu: “A Trump cal exposar-li els temes d’una manera molt simple i contundent”.

Amb tot, l’ambaixador admet l’habilitat del magnat de surar per sobre de les dificultats: “És possible que el president pugui emergir de les flames, sacsejat però intacte, com Schwarzenegger en les escenes finals de Terminator ”. Així, “convé no donar-lo per acabat abans d’hora”, escriu en un missatge datat just després de la visita d’estat del president nord-americà al Regne Unit, a principis de juny. “L’administració està molt satisfeta amb el resultat del viatge, però el tracte de favor al Regne Unit pot no durar. No oblidem que som a la terra del «primer Amèrica»”.

Un judici apressat

No és el primer cop que comunicats secrets enviats des de l’ambaixada britànica de Washington a Londres surten a la llum. La primera vegada va ser el novembre del 2016, poc després de la victòria de Trump. L’ambaixador el definia llavors com una persona “fàcilment influenciable”, un judici que, a hores d’ara, sembla un xic apressat. Trump va arribar llavors a suggerir la seva substitució per Nigel Farage, actual líder del Partit del Brexit. Ahir mateix, Farage va ser un dels primers a reaccionar davant de les filtracions, demanant el cessament immediat de l’ambaixador.

La filtració apareix com un seriós entrebanc, un més, per al ministre d’Exteriors britànic, Jeremy Hunt, que competeix aquests dies contra l’anterior titular del departament, i també exalcalde de Londres, Boris Johnson, per les claus de Downing Street en les primàries del Partit Conservador, de les quals sortirà el substitut de Theresa May el dia 23. Que el Foreign Office es vegi com un ministeri que no sap mantenir sota clau les comunicacions confidencials no ajuda gens Hunt.

Darroch és un ambaixador ja de sortida, perquè acaba el seu període a finals d’any. Una de les primeres decisions del nou primer ministre, amb tota probabilitat Boris Johnson, serà la de nomenar el seu recanvi.

El departament no ha pogut negar en cap moment la veracitat dels missatges, i un portaveu es va limitar a informar que el Foreign Office no comenta res sobre afers confidencials. En tot cas, va obrir una investigació per aclarir l’origen de la filtració.

stats