Internacional 05/06/2018

Amnistia Internacional denuncia que la coalició liderada pels EUA "va aniquilar civils" a Síria

Les tropes estrangeres no van fer una campanya aèria de precisió, segons l'organització

Ara
2 min
Una dona estén la roba en un edifici de Raqqa.

BarcelonaAmnistia Internacional ha denunciat que la coalició internacional liderada pels Estats Units "va aniquilar" milers de civils l'any passat a la ciutat siriana de Raqqa, considerada la capital de l'Estat Islàmic, per expulsar-ne el grup terrorista. L'organització assegura que és insostenible que la coalició realitzés una campanya aèria de precisió amb poques víctimes, tal com va assegurar durant l'ofensiva que va dur a terme entre el 6 de juny i el 12 d'octubre de l'any passat.

En un informe presentat aquest dimarts amb el títol 'Guerra d'aniquilació: devastadors estralls en la població civil de Raqqa', Amnistia Internacional recull diversos testimonis, entre ells el d'un alt comandant nord-americà que admet que, a Raqqa, es van disparar més obusos que en cap altre lloc del món des de la Guerra del Vietnam. Aquests projectils tenen un marge d'error de més de 100 metres. Per tant, és factible la versió de l'organització de defensa dels drets humans, segons la qual l'ofensiva aliada va generar una destrucció sense precedents.

"A la nostra investigació sobre el terreny a Raqqa, hem vist un grau de destrucció que és incomparable amb res del que hem vist durant decennis de treball de comprovació dels efectes de les guerres", ha denunciat Donatella Rovera, assessora general d'Amnistia Internacional sobre resposta a les crisis.

Per fer l'informe, un equip d'investigació d'Amnistia Internacional va visitar 42 zones de Raqqa que van patir els atacs aeris de la coalició.

La coalició "va matar milers de civils i va destruir bona part de la ciutat". "Tot ha quedat reduït a runa, s'han registrat danys irreparables", diu l'informe. Així mateix, també insisteix que "l'ús reiterat d'armes explosives per part de la coalició contra zones poblades és el que va arrasar la ciutat i va matar i ferir una gran quantitat de civils".

"La població civil de Raqqa ha començat a tornar a la ciutat per recuperar els cossos dels seus éssers estimats de sota la runa", ha declarat Benjamin Walsby, investigador d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient. "La negativa de la coalició a reconèixer la seva responsabilitat en la creació d'aquesta situació ho empitjora tot encara més", ha opinat.

stats