Internacional 29/07/2014

Regne Unit restringeix les ajudes econòmiques per als immigrants europeus

La mesura afectaria unes 10.000 persones

Ara
2 min
El primer ministre britànic, David Cameron, als Jocs de la Commonwealth a Glaswow.  / REUTERS

BarcelonaEls immigrants arribats al Regne Unit des d'un país de la Unió Europea només podran rebre ajudes econòmiques durant tres mesos. Aquesta és la mesura presentada pel primer ministre David Cameron per intentar debilitar "l'atracció magnètica del sistema de subsidis britànic" i reduir el nombre d'immigrants fins "a les desenes de milers".

Segons explica el diari The Guardian, el premier anglès ha justificat les mesures com un intent del govern per "assegurar-se que la gent vingui [al Regne Unit] pels motius adequats". David Cameron també ha volgut mostrar mà dura amb els immigrants sense papers, a qui els ha dedicat aquestes paraules: "Us ho posarem difícil per tenir una casa, per aconseguir un cotxe, per obrir un compte bancari i quan us trobem - que us trobarem- us enviarem cap a casa".

Fa sis mesos, el govern de Cameron ja va engegar mesures per tal de limitar els privilegis dels nouvinguts europeus. Primer, els que tenen passaport d'algun membre de l'UE que busquessin feina al Regne Unit havien d'esperar tres mesos des que arribaven al país abans de poder sol·licitar el subsidi d'atur, i sempre i quan busquessin feina. Més endavant també es va reduir a sis el nombre de mesos que es podien rebre les ajudes. Ara, Cameron pretén reduir el nombre de mesos a tres.

Oposició a dues bandes

Les polítiques migratòries de David Cameron generen oposició tant entre la comunitat europea com entre els britànics més euroescèptics.

Per a les files euroescèptiques de la dreta anglesa, aquestes mesures no són més que una maniobra de distracció per tal d'evadir les seves demandes de limitar per llei el nombre d'immigrants europeus que rep el Regne Unit.

En canvi, la Comissió Europea ja ha avisat que les demandes dels euroescèptics no són compatibles amb la lliure circulació dintre de la Unió Europea. Des d'Europa també han arribat veus reticents amb les mesures de Cameron, ja que asseguren que no hi ha cap indici per pensar que el flux migratori de la resta de països de l'UE cap al Regne Unit estigui motivat pels subsidis. Segons la BBC, uns 10.000 immigrants europeus es trobarien en aquesta situació i es veurien afectats per la nova proposta de Cameron.

stats