ISRAEL
Internacional 03/10/2019

20 anys de presó per no voler divorciar-se

Un israelià passa gairebé dues dècades entre reixes per haver-se negat a dissoldre el seu matrimoni

Eugeni Garcia Gascón
2 min
Meir Gorodetsky en el moment de sortir de la presó després d’estar-hi durant gairebé vint anys.

JerusalemDesprés d’haver passat gairebé 20 anys a la presó, és un home lliure. El delicte que va cometre Meir Gorodetsky és haver-se negat a divorciar-se de la seva dona. En el judaisme és potestat exclusiva del marit concedir el divorci. Encara que ella es vulgui divorciar, si ell no ho accepta, la dissolució del matrimoni no es farà realitat. No hi ha cap alternativa. Dues dècades entre reixes i les fortes pressions del rabinat no han aconseguit doblegar Gorodetsky, que es continua negant a divorciar-se. Però ara els rabins s’han apiadat d’ell i l’han posat en llibertat.

La seva dona, la Tzviya, ha entès que aquesta no és una situació exclusiva del seu matrimoni. A Israel hi ha centenars, potser milers, de casos semblants: homes que es neguen a concedir el divorci a la seva dona, potser per venjança o per amargar-li la vida, perquè d’aquesta manera ella no podrà tornar a casar-se a través del rabinat, que és l’únic contracte matrimonial reconegut a l’estat jueu.

Encadenades al matrimoni

Moltes dones que són religioses, com la Tzviya, es veuen condemnades aleshores a viure solteres o en unions que no són legals d’acord amb la llei jueva. Per a moltes divorciades en aquesta situació, anomenades agunot (en singular, aguna ), que significa encadenades al matrimoni, és una tragèdia personal i familiar perquè no poden refer la vida respectant la seva orientació religiosa.

El rabinat és conscient del problema però no hi pot fer gran cosa. La llei religiosa és molt clara sobre aquest punt i diu que a qualsevol dona li cal el consentiment de l’home per obtenir el divorci. El més normal és que marit i muller arribin a un acord de separació, però no és estrany que l’home s’enroqui i negui el divorci a la dona.

Quan passa això, el rabinat pot adoptar mesures de pressió contra el marit, i una d’elles és la presó. Envien l’home a la presó per persuadir-lo que concedeixi el divorci. A Israel hi ha desenes d’homes en aquesta situació, però Meir Gorodetsky té el rècord nacional d’estada entre reixes. Malgrat que dimecres va ser alliberat, continua negant-se a concedir el divorci a la Tzviya, que ara té 55 anys. El Meir i la Tzviya van estar casats durant nou anys i van tenir quatre fills. La Tzviya va demanar el divorci el 1995 a causa d’un comportament violent i abusiu del marit, que li pegava fins i tot quan estava embarassada, raó per la qual va perdre una criatura. El maltractament era més que evident: l’home va arribar a tirar-li àcid.

El tribunal rabínic va exigir a Meir Gorodetsky que concedís el divorci a la Tzviya, però ell s’hi va negar. Aleshores el rabinat el va empresonar per pressionar-lo perquè cedís. Ara el rabinat ha decidit alliberar-lo i dona el cas per impossible.

La Tzviya ha declarat al Jerusalem Post que no tenia gaire sentit que el Meir continués entre barrots. “La situació ha estat bloquejada gairebé 20 anys. Res no ha canviat. No em pensava que l’enviarien a la presó, i no em pensava que s’hi estaria tant de temps”, ha explicat. I ha afegit que té l’esperança que el Meir li concedeixi el divorci ara que ha estat alliberat: “Si continués a la presó, ell seguiria enfadat amb mi i amb el rabinat, i això no em convé”, ha justificat l’encara esposa de Meir Gorodetsky.

stats