Internacional 18/02/2020

Apple avisa que el coronavirus retallarà les seves vendes

L’empresa depèn de les fàbriques i els consumidors xinesos

Daisuke Wakabayashi
3 min
Apple Store a Baijing, la Xina

The New York TimesApple es va convertir dilluns en una de les primeres empreses en revelar com l’epidèmia del coronavirus a la Xina ha afectat el seu negoci. La companyia va dir que ha retallat la previsió de vendes per a aquest trimestre, mentre que fa un mes calculava que serien robustes. El fabricant de l’iPhone, que depèn molt de les fàbriques i els consumidors xinesos, va admetre en un comunicat que el seu subministrament d’ smartphones quedaria bloquejat perquè la producció és més lenta de l’esperat, mentre la Xina reobre les seves fàbriques. Apple també admet que la demanda dels seus dispositius a la Xina està afectada pel brot. Ha hagut de tancar les seves 42 botigues al país durant l’últim mes i la majoria encara han de reobrir. “La feina es comença a reprendre al país, però estem experimentant un retorn a les condicions normals més lent del que havíem anticipat”, afirma Apple, una de les cotitzades amb més valor del món.

Moltes corporacions globals confien en les empreses xineses per fabricar béns tan variats com mitjons o ordinadors portàtils. I els consumidors xinesos s’havien convertit en compradors entusiastes de productes de luxe, iPhones i altres tipus de béns. L’afectació d’Apple “és la primera de moltes que veurem sobre l’impacte del coronavirus”, diu Daniel Ives, directiu a l’empresa de serveis financers Wedbush Securities. “Apple està molt exposada. Això confirma les pitjors pors, que l’impacte és més dramàtic de l’esperat”, afirma. La companyia ha apostat fort per la Xina recentment. El seu conseller delegat, Tim Cook, ha treballat amb operadors de telecomunicacions xinesos per introduir l’iPhone al país durant l’última dècada. Després d’això, les vendes d’Apple van augmentar encara més i la Xina és ara el seu segon mercat després dels Estats Units.

Apple també munta la majoria dels seus productes al país asiàtic. Foxconn, l’empresa taiwanesa que fabrica iPhones i altres gadgets per a la companyia, ha rebutjat donar més detalls sobre quines fàbriques han reobert des que va acabar l’Any Nou Xinès. Tot i així, cap de les fàbriques que fan els iPhones estan a la província de Hubei, el centre de l’epidèmia del coronavirus.

Països com el Japó i Alemanya ja estant lluitant contra un alentiment del creixement arran del coronavirus. El Japó, que compta amb un flux lucratiu de turistes xinesos, així com exportacions a l’enorme mercat de consumidors del país, podria caure potencialment en una recessió. Hi ha preocupacions que el coronavirus pugui complicar la ja afeblida economia europea. Mentre la crisi pel virus es va fent més profunda, diverses grans empreses han indicat que la seva producció se’n podria veure afectada i els danys esquitxarien els seus resultats financers.

Impacte global a la indústria

La Xina, que representa una quarta part de la producció industrial al món, va tardar molt en reprendre l’activitat després de l’imposat allargament de les vacances de l’Any Nou Xinès a causa de l’epidèmia, i això ha tingut conseqüències. Per exemple, el fabricant de cotxes Fiat Chrysler va tancar una fàbrica a Sèrbia per culpa de la falta de peces provinents del país asiàtic. Grans cadenes com Starbucks i Ikea també han tancat les seves botigues a la Xina. A més, molts centres comercials del país estan deserts, una amenaça per a marques com Nike. L’alentiment econòmic de la Xina el 2020 podria retallar el creixement econòmic global en un 0,2% a un ritme anual del 2,3%, segons una previsió d’Oxford Economics. Aquest seria el ritme més baix des de l’última crisi financera global, a partir del 2008.

Precisament l’última vegada que Apple va retallar la previsió de vendes va ser el gener del 2019, per primer cop en 16 anys, per la caiguda de vendes d’iPhones a la Xina.

Copyright The New York Times

stats