Internacional 25/02/2016

Apple blindarà encara més els iPhone en l'estira-i-arronsa amb l'FBI

La companyia treballa en noves mesures de seguretat per protegir les dades que contenen els seus telèfons i Tim Cook insisteix que no pot entregar al govern "una clau mestra" per accedir als seus dispositius

Ara / Efe
2 min

BarcelonaLa companyia Apple està treballant en noves mesures de seguretat que farien encara més difícil per als governs i els cossos policials accedir a les dades emmagatzemades en un telèfon iPhone, segons publica el diari 'The New York Times'.

La notícia es publica en un moment en què la firma manté un tens estira-i-arronsa amb el govern federal perquè es nega a donar accés a l'FBI al telèfon d'un dels autors del tiroteig que es va produir al desembre a la ciutat californiana de San Bernardino, en què van morir 14 persones i 22 van resultar ferides.

L'FBI té l'aparell, però no ha pogut accedir a les dades i ha sol·licitat a Apple que desenvolupi una nova versió del seu sistema operatiu per esquivar les funcions de seguretat al dispositiu mòbil.

Un jutjat federal ha ordenat a Apple col·laborar amb l'FBI, però la companyia s'hi nega i el cas podria arribar fins al Tribunal Suprem.

El conseller delegat d'Apple, Tim Cook, ha dit avui, en una entrevista amb la cadena de televisió ABC, que la seguretat dels nord-americans és "increïblement important", però que la protecció de les dades dels ciutadans també ho és, i ha insistit que el fet d'accedir a les peticions de l'FBI faria que els seus usuaris fossin "increïblement vulnerables".

El director de l'FBI, James Comey, ha insistit que el cas de San Bernardino té un abast "reduït" i afecta un únic telèfon, però Cook assegura que això no és cert.

"Això no és una discussió sobre un telèfon, és sobre el futur. Crearia un precedent que ofendria molta gent", afirma el responsable d'Apple.

Cook sosté que la tècnica que Apple hauria de desenvolupar per aplanar el camí a l'FBI "podria utilitzar-se una i altra vegada en molts dispositius". Seria, va dir, l'equivalent a "una clau mestra capaç d'obrir centenars de milions de panys, des de restaurants i botigues fins a cases".

Enmig d'aquesta batalla, s'ha filtrat la informació que publica el 'New York Times', que assegura que si Apple té èxit en l'actualització de les mesures de seguretat, cosa que els experts donen per fet, la companyia crearia un enorme desafiament tècnic per a l'FBI i altres agències, fins i tot si el Govern guanya el cas de San Bernardino.

Apple va demanar dilluns al govern nord-americà retirar la petició que exigeix a la companyia ajudar l'FBI. A canvi, proposa crear una comissió oficial per avaluar els problemes generats pel creixent ús de l'encriptació. "Apple participaria encantada en un esforç d'aquest tipus", va assegurar la companyia en un comunicat en què també al·legava: "El nostre país sempre ha estat més fort quan està unit".

stats