Internacional 30/12/2020

L'Argentina legalitza l'avortament voluntari fins a la setmana 14 d'embaràs

El Senat aprova el projecte de llei després de tombar-ne un de semblant ara fa dos anys

Meritxell Freixas
3 min
Les manifestants celebren la legalització de l'avortament a les portes del Congrés argentí

Santiago de XileLa despenalització de l’avortament serà llei a l’Argentina. Ho ha decidit aquesta matinada el Senat del país sud-americà en una ajustada votació que ha mantingut l’expectació ciutadana fins al final. Per 38 vots a favor, 29 en contra i una abstenció, la cambra alta ha donat llum verda a la interrupció voluntària de l’embaràs a les 4 i 11 minuts de la matinada (les 8.11 h a Catalunya), després de dotze hores de debat parlamentari. La mateixa cambra que fa dos anys va fer fracassar el primer intent d’aprovar un projecte similar, ara l'ha fet possible.

Milers de persones han celebrat el resultat als carrers de les principals ciutats del país fins a la matinada. Més de dotze hores han estat concentrades esperant un resultat històric. A Buenos Aires, la plaça dels Dos Congressos ha tornat a tenyir-se de dos colors: verd a la part nord, on s’han agrupat les defensores del projecte, i blau cel a la part sud, ocupada pels detractors de la iniciativa i grups de catòlics i evangèlics que feia dies que s'hi concentraven per rebutjar-la. Molts dels missatges que avui es podien llegir a les pancartes de les manifestants anaven dirigits als parlamentaris que havien de votar, en especial als sis indecisos que no havien anticipat el seu vot.

La llei deixa enrere la norma vigent fins ara, que datava del 1921, i que només autoritza la interrupció de l’embaràs en cas de violació o si la salut o la vida de la mare estan en perill. “L’avortament segur, legal i gratuït és llei. A això em vaig comprometre durant la campanya electoral. Avui som una societat millor, que amplia drets a les dones i garanteix la salut pública”, ha piulat el president del país, Alberto Fernández, impulsor de la norma.

El nou text permet avortar lliurement i en qualsevol circumstància fins a la 14a setmana de gestació, de manera gratuïta. Suprimeix aquest termini quan es tracta d’un embaràs producte d’una violació, per a les menors de 13 anys o en cas de risc per a la mare. La llei també permet l'objecció de consciència dels metges que no vulguin practicar avortaments, però els obliga a derivar ràpidament les pacients a altres professionals.

Vots clau

A les onze de la nit l’aprovació del projecte ja estava a tocar. Tres dels parlamentaris dubtosos ja havien anunciat el vot afirmatiu. “Mantenir la prohibició no eliminarà el sistema clandestí, que està sobradament demostrat que existeix”, ha dit l'opositora Stella Maris Olalla. “Aquesta llei no afecta gens els qui s’hi oposen, perquè serà una llei a la qual no hauran de recórrer”, ha exposat, per la seva part, Lucila Crexell, que el 2018 es va abstenir en la votació que es va perdre precisament a la cambra alta. Un altre dels noms clau de la nit era el de Sergio Leavy, que fa unes setmanes havia anunciat el seu vot en contra: “Si el meu vot ajuda a fer que una dona no perdi la vida, voto a favor d’aquesta llei”, ha anunciat.

Poc després de la votació, diversos parlamentaris contraris a la nova llei han anunciat una batalla judicial pel que consideren que és una “norma inconstitucional”. El papa Francesc també s’ha referit al tema durant l’última audiència de l’any: “Tots neixem perquè algú ha desitjat per a nosaltres la vida”, ha dit.

“Aquest era el reclam de més consens dins el moviment feminista de l’Argentina. Ho hem aconseguit amb la joventut als carrers i amb el suport de la classe política, que no ha tingut més remei que sumar-s'hi”, explica a l'ARA Laura Salomé, membre de la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament Legal, Segur i Gratuït. “Hem aconseguit transformar una reforma del Codi Penal en una revolució cultural”, subratlla.

L’escriptora i politòloga Florencia Freijo comenta que “ara comença una altra lluita, per controlar que aquesta llei es compleixi a tots els territoris del país”. Amb la votació d’avui l’Argentina se suma a la llista de països de l’Amèrica Llatina com l’Uruguai, Cuba i la Guaiana que permeten l’avortament, i obre les portes a convertir-se en exemple per a altres països de la regió on les feministes fa anys que reclamen avançar en el mateix sentit. “Hem d’assegurar els drets sexuals i reproductius de les dones a la resta de l’Amèrica Llatina”, conclou Freijo.

stats