Internacional 06/12/2013

Mas destaca de Mandela que construís "una nova identitat nacional basada en la reconciliació"

El president de la Generalitat recorda l'expresident sud-africà com a "heroi i icona de la causa de la llibertat"

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat la mort de l'expresident de Sud-àfrica, Nelson Mandela, de qui ha dit que ha estat un "heroi i una icona de la llibertat", "un líder unànimement respectat" com pocs que ha esdevingut "un gegant del nostre temps". El president de la Generalitat ha destacat que la gran aportació de Mandela ha estat "la construcció d'una nova identitat nacional basada en el perdó i la reconciliació per a un país que havia de ser nou". Mas també ha remarcat que ho aconseguís des de "la seva intransigència en la defensa de valors com la pau, la llibertat i la igualtat entre els homes" i que li va suposar un llarg empresonament.

En un comunicat de record pel traspàs de Madela, Mas ha destacat la capacitat del líder sud-africà per construir un nou país en la base de la reconciliació. "Després de la ignomínia del règim de segregació racial, les bases de la nova Sud-àfrica no podien ser l'ètnia, la història, la llengua, el territori. Aquests eren factors de desunió i de revenja", ha recordat el president de la Generalitat. "Ningú no pot segrestar la possibilitat de guanyar la reconciliació perquè considera insatisfetes les seves reclamacions particulars o poc castigats als seus botxins, i menys encara perquè no en treu benefici partidista", ha afegit.

Mas ha apuntat que Mandela va ser un líder capaç de convèncer tothom en benefici de la victòria de la pau, però en el procés també hi va haver "renúncies, pactes i pragmatisme" perquè tots els ciutadans hi sortissin guanyant. "El de Nelson Mandela ha estat un patriotisme impensat, genial, contemporani i humà", ha assegurat. El president de la Generalitat també ha ressaltat la capacitat de perdó de Mandela després d'un empresonament de 27 anys. "Qui perdona atorga a l'ofensor una mica de la humanitat que ha perdut", ha dit Mas.

Nelson Mandela va visitar en diverses ocasions Catalunya. La primera vegada va ser poc després de sortir de la presó, l'any 1991, quan va voler conèixer de primera mà els preparatius dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i va tornar a visitar la ciutat durant la celebració dels Jocs. Segons Mas, va ser a la capital de Catalunya, "on Mandela es va adonar del paper catalitzador que un gran esdeveniment esportiu pot tenir a les societats contemporànies, en mobilitzar tota una ciutat i un país per sobre de les diferències polítiques". El president de la Generalitat considera que va ser a Barcelona "on Nelson Mandela va veure l'oportunitat que podria suposar per a la nova Sud-àfrica l'organització de la Copa del Món de rugbi del 1995, quan la població negra va adoptar com a seu el que havia estat un estendard de la minoria blanca, la selecció sud-africana de rugbi". Mandela va dir a Barcelona que en la seva opinió, els Jocs de Barcelona havien culminat la transició democràtica a l'estat espanyol.

stats