Internacional 13/04/2015

Rajoy bateja Barcelona com "la capital espanyola del Mediterrani"

Després d'alertar de "l'amenaça jihadista", el president del govern espanyol ha reivindicat "la unitat enfront de la disgregació" a la regió euromediterrània, en l'inici de la cimera que se celebra aquest dilluns al Palau de Pedralbes

R.mateos / M.vidal / C.mas
2 min
Mariano Rajoy ha clos la ronda de discursos de benvinguda a la cimera del Palau de Pedralbes / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha clos aquest dilluns la ronda de discursos inaugurals de la cimera euromediterrània sobre seguretat que se celebra al Palau de Pedralbes de Barcelona, que ha definit com una "ciutat catalana i capital espanyola del Mediterrani". En un discurs íntegrament en castellà, Rajoy ha citat Miguel de Cervantes per descriure Barcelona com a "gran, famosa, rica i ben fundada ciutat", que és "l'honra d'Espanya i flor de les belles ciutats del món". Ha tret pit pel fet que, amb la cimera d'aquest dilluns, el govern espanyol "torni a situar Barcelona en l'epicentre" de la política euromediterrània.

Després d'alertar de "l'amenaça jihadista", ha reivindicat "la unitat enfront de la disgregació, l'altura de mires, els molts segles de convivència, tot el que tenim en comú enfront del que els separa, els valors comuns". Rajoy ha destacat que Espanya "ha servit de pont entre totes dues riberes" del Mediterrani, un mar que "ens uneix, no ens separa". De fet, ha descrit el Mediterrani com "una pàtria comú", que ha d'afrontar des de la unitat "els desafiaments i les amenaces" que se li presenten. "Cal buscar junts les solucions", ha dit.

Quins són aquests desafiaments? Rajoy n'ha remarcat dos: la "gestió ordenada dels fluxos migratoris" (ha recordat que en les últimes hores nou immigrants han perdut la vida quan intentaven arribar il·legalment a les costes italianes) i l'"amenaça jihadista". Segons Rajoy, "la millor política amb qualsevol veí és la que fomenta l'estabilitat i el benestar". Per tant, ha apostat per crear un "espai de seguretat" en aquesta regió.

Rajoy ha assegurat que "Catalunya pot jugar un paper clau en la regió euromediterrània", per la seva "llarga tradició de cooperació política" i el seu "caràcter cosmopolita, obert i dinàmic".

El president espanyol s'ha estès en subratllar el perill del "terrorisme jihadista" i ha volgut homenatjar "les víctimes de la barbàrie, el fanatisme i el sense sentit". "El terrorisme jihadista, tot i que alguns no se n'han assabentat, és una amenaça directa per als nostres països", ha alertat. I ha demanat que "ningú caigui en l'engany" dels jihadistes que proclamen que la seva és una "lluita de l'Islam contra Occident". "El món islàmic és tan víctima com els altres del terrorisme jihadista, no coneix fronteres", ha reblat.

Segons Rajoy, cal romandre "alerta i perseguir sense descans" els terroristes, perquè "responguin davant la justícia". Per això, ha felicitat els Mossos d'Esquadra per l'operació de la setmana passada pels voltants de Barcelona, en què "van desarticular una cèl·lula" jihadista. "El meu reconeixement cap als cossos i forces de seguretat de l'Estat", ha insistit. "Només actuant junts podrem fer front a la maldat i derrotarem la barbàrie terrorista", ha sentenciat Rajoy, que ha recordat que els espanyols han conegut al llarg de la seva història la "crueltat terrorista".

stats