Internacional 11/10/2019

Atac amb explosius contra un petrolier de l'Iran al mar Roig

El govern iranià ha confirmat l'incident i n'investiga els detalls i l'autoria

Ara
2 min
Imatge d'arxiu del petrolier iranià víctima d'un atac aquest divendres.

BarcelonaL'Iran ha confirmat aquest divendres que un petrolier del país ha sigut víctima d'un atac quan navegava pel mar Roig, prop de la ciutat de Yeda, a la costa oest de l'Aràbia Saudita. El portaveu del ministeri d'Afers Estrangers iranià, Abas Musavi, ha assegurat que el suposat atac, en dos temps, ha causat dues explosions i que, tot i que hi ha danys materials -una gran quantitat de petroli s'ha abocat al mar-, "cap membre de la tripulació ha resultat ferit". "La situació està sota control", s'ha apuntat des de Teheran, que ha obert una investigació per aclarir els detalls de l'incident.

En un primer moment alguns mitjans -també els iranians- informaven que l'atac contra el vaixell havia sigut amb dos míssils, però l'executiu de Hassan Rouhani no ha confirmat aquesta versió i ha reiterat que "investigaran els fets".

L'altre gran objectiu de la investigació serà concretar-ne l'autoria. Teheran no ha esmentat cap possible responsable, però sí que ha dit que l'acció s'ha dut a terme des d'un lloc pròxim a la posició del petrolier. Entre els dos atacs ha passat mitja hora, segons les autoritats iranianes, que no descarten la motivació terrorista.

"Experts tècnics són a bord investigant el motiu de l'explosió, però consideren que ha sigut un atac terrorista", informava per la seva banda l'agència Tasnim, pròxima a la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Tensió a la regió

Des del primer moment algunes fonts no oficials apuntaven cap a l'Aràbia Saudita. En els últims mesos la tensió a la regió -sobretot entre aquests dos països i amb paper destacat dels Estats Units, aliats dels saudites- ha augmentat. L'episodi d'aquest divendres recorda l'atac contra una de les principals refineries saudites al setembre, reivindicada pels rebels del Iemen però de la qual tant Riad com Washington van responsabilitzar-ne l'Iran.

A més, aquest episodi se suma a diversos mesos d'incidents en aigües pròximes a l'estret d'Ormuz, per on passa una cinquena part del cru que es consumeix al món.

stats