Internacional 15/02/2019

Es revifa la tensió entre el Pakistan i l'Índia arran d'un atemptat al Caixmir

Es tracta de l'atac terrorista més mortífer de les últimes tres dècades de conflicte

Juan Carlos Meneses
2 min
Ciutadans indis protesten contra el Pakistan i el seu primer ministre, Imran Khan

BarcelonaL'assassinat de 42 policies del Caixmir ha fet revifar les tensions entre l'Índia i el Pakistan. Es tracta de l'atac terrorista més mortífer de les tres dècades de conflicte des que es va rebel·lar un grup independentistes contra l'executiu de Nova Delhi.

L'incident es va produir dijous a la nit quan un terrorista suïcida va detonar un vehicle carregat d'explosius mentre passava un comboi format per autobusos de la policia índia. L'autor de l’atemptat ha estat identificat com a Adil Ahmed Dal, membre del JeM, un grup terrorista actiu a la zona que equipara la presència índia al Caixmir amb l’ocupació dels Estats Units a l’Afganistan, i que reclama l'annexió de la regió al Pakistan.

Minuts després de l’atac suïcida, han aparegut dos vídeos a canals de l’aplicació de missatgeria Telegram on Ahmed Dal reivindicava l’autoria. Segons 'The Times of the India', el terrorista s'ha inspirat en l’anunci de la retirada dels EUA de l’Afganistan, que considerava una victòria per al moviment talibà.

Escalada verbal

L'Índia ha responsabilitzat Islamabad de l'atac. Segons l'agència de notícies índia ANI, el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha assegurat aquest divendres que el seu govern "castigarà" amb una "resposta forta" l'atemptat que ha fet "bullir la sang dels indis". Per la seva banda, el ministre de Finances indi, Arun Jaitley, ha assegurat aquest divendres que faran tot el possible per aconseguir "l’aïlllament total del Pakistan de la comunitat internacional"

Segons Ana Ballesteros, investigadora associada del Cidob, les acusacions de Nova Delhi estan fonamentades perquè "es coneix el suport de l'establishment [de l’exèrcit i l’ISI, el poderós servei d'intel·ligència] pakistanès a Masood Azhar, líder del JeM que viu al Pakistan". L'analista explica que el líder terrorista està "localitzat i protegit" per les autoritats pakistaneses.

Ballesteros explica que l’Índia ha demanat a l'ONU que inclogui Azhar en la seva llista de terroristes internacionals, "però la Xina ha bloquejat en repetides ocasions aquesta mesura".

Per contra, Islamabad ha rebutjat qualsevol relació amb l’atemptat. El portaveu del ministeri d’Afers Exteriors, Mohammad Faisal, ha assegurat a través d’un tuit que "sempre han condemnat els actes violents a la vall [del Caixmir]" i ha afegit que no acceptarà "cap insinuació del govern indi" sense una investigació prèvia.

Ballesteros vincula la reacció de Nova Delhi amb la cita electoral del maig a l'Índia, ja que, segons afirma, "aquest tipus de successos li donen avantatge al BJP [el partit del primer ministre Modi] si és que són capaços de mostrar ma dura".

Les conseqüències d’aquest atemptat, de moment, són difícils de preveure. Segons explica l’experta del Cidob, "pot suposar una tornada a les males relacions [entre els dos països] i una escalada bèl·lica". De totes maneres, assegura que no serà "res de nou en la història", i és que les tensions entre el Pakistan i l’Índia venen de lluny.

El Caixmir és una zona en constant conflicte des del 1947, quan l’Índia i el Pakistan van aconseguir la independència del Regne Unit. Des d’aquell moment, els dos estats han reclamat la sobirania d’aquesta regió de l’Himàlaia, l’única on la població musulmana supera de lluny la hindú.

stats