Internacional 14/07/2018

Atacada amb un artefacte explosiu la casa de Gerry Adams a l'oest de Belfast

L'atemptat contra l'exlíder del Sinn Féin té lloc després d'una setmana d'aldarulls a Derry

Quim Aranda
2 min
Gerry Adams, ex líder del Sinn Féin, amb Matt Carthy, en una imatge d'arxiu del 2013 / SF

LondresEl domicili particular a l'oest de Belfast de l'expresident del Sinn Féin, Gerry Adams, va ser atacat amb un artefacte explosiu ahir divendres a darrera hora. Un altre militant històric del partit, Bobby Storey, exmembre de l'IRA Provisional, també ha patit un atac a casa seva. No s'han registrat danys personals però sí que ha cremat un cotxe, presumiblement atacat amb còctels Molotov.

El partit ha assenyalat militants republicans radicals com a responsables del doble incident, que segons Adams hauria pogut causar danys molt més greus. "Els meus nets eren a l'entrada de la casa pocs minuts abans de l'atac", va dir. En una piulada va agrair la solidaritat dels seus veïns i va informar que "aquí tots estem bé".

Els atacs a l'oest de Belfast tenen lloc després d'una setmana d'aldarulls continuats a la zona republicana de la ciutat de Derry, a Irlanda del Nord. Dijous a la matinada es van llançar fins a 76 còctels Molotov al voltant de l'emblemàtic Free Derry Corner, indret considerat frontera entre la zona nacionalista i la unionista a l'inici del conflicte nord-irlandès més contemporani, l'any 1969, i en anys posteriors.

Una imatge del Free Derry Corner, el passat mes de març / QUIM ARANDA

Algunes gravacions dels incidents penjades a les xarxes socials mostraven com joves encaputxats llançaven, pràcticament a boca de canó, artefactes incendiaris contra vehicles que passaven per la zona del Bogside, l'epicentre de la qual és l'esmentat Free Derry Corner.

Aquest dissabte a la matinada la policia nord-irlandesa ha detingut sis persones, mentre que hores abans, al centre de la localitat, una manifestació amb centenars de ciutadans a la part oest de la muralla de Derry demanava la fi de la violència.

Aquests mesos passats Gerry Adams ha explicat diverses vegades que darrerament ha rebut tota mena d'amenaces de mort, tant per part de lleials a la corona anglesa com de republicans dissidents que s'oposen al procés de pau. El comunicat del Sinn Féin sobre el doble atac no apunta directament a cap col·lectiu dissident republicà concret, però la referència del partit als "grups cada vegada més desesperats i irrellevants" apunta fermament en la direcció dels nacionalistes irlandesos contraris a la política de reconciliació d'Adams i a l'actual direcció del Sinn Féin. Les xarxes socials han condemnat els dissidents com a "criminals" i "esbirros".

Hores abans dels dos atemptats a Belfast, la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, substituta d'Adams, va carregar sense pal·liatius contra els promotors d'aquest brot de violència.

stats