Internacional 10/07/2019

Austràlia farà un referèndum per preguntar si ha de reconèixer els aborígens a la Constitució

El govern anuncia la convocatòria per al 2022 per tancar la ferida amb un col·lectiu discriminat

Ara
2 min
El ministre  d'Afers dels indígenes,  Ken Wyatt, en una roda de premsa a Canberra

BarcelonaDesprés d'anys de debats i de reclamacions, el govern australià plantejarà el reconeixement dels aborígens en referèndum abans del 2022. La qüestió serà si cal reformar la Constitució per incloure-hi que els primers pobladors de la immensa illa no van ser els colons britànics sinó els aborígens que hi van arribar 50.000 anys abans. Els seus descendents representen tan sols el 3% de la població i pateixen una discriminació en tots els sentits, tant a nivell social i econòmic com polític i institucional, fins al punt que ni apareixen en el text de la carta magna.

El debat sobre el dret dels aborígens a ser reconeguts ve de lluny, però cap dels executius que s'han anat succeint a Canberra s'ha atrevit a posar negre sobre blanc el que és un fet indiscutible i una de les batalles dels pobles indígenes. El maig del 2017 uns 300 representants van firmar l'anomenada Crida d'Uluru, en referència a la muntanya sagrada pròxima a Alice Springs, en què es reclamava un ens de representació pròpia, que va ser rebutjada per l'executiu, i l'obertura d'una línia de diàleg directe amb el govern federal per tractar les competències que afecten aquesta minoria discriminada.

No obstant això, la qüestió ha quedat sempre en un segon pla i la ferida entre descendents de colons i els primers pobladors ha continuat sagnant. Segons els analistes, això impedeix la reconciliació entre dues comunitats que després de 200 anys viuen sense conviure i amb unes diferències de renda, nivells d'estudis, salut o esperança de vida abismals, sempre a favor del col·lectiu amb arrels europees.

Ken Wyatt, el primer aborigen en un gabinet federal i nou ministre per a Afers Indígenes, s'ha compromès a convocar el referèndum abans de tres anys. "Necessitem consens però també trobar les paraules adequades –ha dit a la cadena radiofònica ABC–, perquè la gent no s'adona que qualsevol paraula inclosa a la Constitució té una implicació darrere més enllà d'un simple significat perquè els tribunals de justícia utilitzen la Constitució com a base per a qualsevol de les seves decisions".

El ministre i el seu govern hauran de negociar amb l'oposició i amb els líders dels aborígens abans del referèndum i preparar bé la pregunta en qüestió, ja que històricament els executius australians no han sortit ben parats d'aquestes convocatòries. Dels 44 referèndums organitzats des del 1901, quan es va aprovar l'actual Constitució, només vuit van tirar endavant, segons informa el diari 'The Guardian'.

Un dels episodis més foscos del colonialisme australià data del segle XX, quan el govern va separar per la força els fills de famílies aborígens per donar-los en adopció a famílies o deixar-los en institucions blanques. És el que s'anomena la 'generació robada'. El govern ha demanat perdó per aquests delictes.

stats