Internacional 17/05/2019

Àustria prohibeix el vel islàmic a les escoles per a les nenes de 6 a 10 anys

La norma evita referir-se a altres peces religioses, com la quipà jueva

Efe
2 min
Un grup de noies amb vel xerren en un parc

VienaEl Parlament d'Àustria ha aprovat una llei que prohibeix a les nenes musulmanes d'entre 6 i 10 anys d'edat fer servir el vel a les escoles de primària, una mesura que la principal associació islàmica del país ha criticat per "discriminatòria".

El projecte de llei ha estat aprovat amb la majoria dels partits de la coalició de govern, el conservador ÖVP i l'ultradretà FPÖ, mentre que l'oposició hi ha votat en contra. Al novembre ja s'havia prohibit el vel islàmic per a nenes menors de sis anys a les escoles bressol del país.

La normativa veta "l'ús d'indumentària ideològica o religiosa que comporti cobrir el cap", tot i que s'estableixen excepcions per raons mèdiques o climàtiques. No obstant això, la quipà jueva o el pätkä que porten els joves de religió sikh estan per ara exemptes de la prohibició perquè aquestes peces no cobreixen "tots els cabells o la major part", que és un dels aspectes que veta la normativa.

El text legal evita definir que es veta el vel islàmic per impedir que el Tribunal Constitucional austríac consideri discriminatòria la llei per dirigir-se als fidels d'una única creença. En tot cas, el govern dretà, liderat pel canceller federal, Sebastian Kurz, ha reconegut en nombroses ocasions que el seu objectiu és evitar que les nenes musulmanes utilitzin aquesta peça.

La Comunitat Islàmica de Creients d'Àustria (IGGÖ), la principal associació musulmana del país centreeuropeu, ha criticat la normativa per "destructiva" i "desintegradora" i ha recordat que a més es va aprovar durant el mes sagrat del Ramadà. El president, Ümit Vural, advocat de professió, ha assegurat que esgotarà "totes les vies legals" per revertir una norma que ha considerat "discriminatòria" i que atempta contra "la llibertat religiosa".

stats