Internacional 06/09/2020

Les autoritats demanen evacuar més de 5 milions de persones al Japó pel tifó 'Haishen'

Podrien ser les pitjors precipitacions i els pitjors vents que han afectat l'arxipèlag en dècades

Ara
2 min
Una dona camina per un carrer de la ciutat nipona de Kagoshima, que les autoritats han sol·licitat que sigui evacuada

BarcelonaLes autoritats del Japó han sol·licitat l'evacuació de més de 5 milions de persones del sud-oest del país per l'avanç cap a la regió del potent tifó Haishen, que podria convertir-se en un dels pitjors que han afectat l'arxipèlag en dècades. S'esperen vents i precipitacions rècord, onades i maror ciclònica. Fins i tot hi ha el risc que que les pluges provoquin desbordaments dels rius més grans de Kagoshima, Miyazaki i Kumamoto, segons previsions del ministeri nipó de Terra, Infraestructura i Transport.

En concret, més d'1,6 milions de persones han rebut l'ordre d’evacuar immediatament diverses localitats de les prefectures d'Okinawa, Nagasaki, Kagoshima, Miyazaki i Kumamoto, i s'ha instat més de 5,6 milions més a buscar refugi en nombrosos municipis d'aquestes províncies, segons xifres recollides per la cadena pública NHK. D'aquesta manera, les autoritats pretenen evitar víctimes mortals i ferits. Algunes persones han buscat refugi en hotels, cosa que ha fet que molts establiments ja no tinguin habitacions disponibles, fet inusual en aquesta època de l'any i en plena pandèmia.

Vols cancel·lats

D'altra banda, més de 500 vols han estat cancel·lats aquest diumenge, la majoria amb sortida o destinació a Kyushu i Okinawa. Kyushu Railway, la companyia que opera els principals serveis ferroviaris de Kyushu, també ha anunciat la suspensió aquest dilluns dels trajectes de les línies locals i d'alta velocitat de l'illa. Així mateix, l'operadora West Japan Railway, de l'oest del país, suspendrà la línia Sanyo d'alta velocitat entre Hiroshima i Hakata, i té previst reduir la freqüència en altres.

L'agència meteorològica del Japó ha catalogat el tifó Haishen com a "molt fort". Es tracta del desè tifó de la temporada, però es tem que les conseqüències siguin devastadores. A les 18.00, hora local (les 11.00 a Catalunya), se situava en aigües del Pacífic, a uns 30 quilòmetres a l'est de l'illa de Yakushima i a uns 80 quilòmetres al sud-oest de la localitat de Makurazaki, a l'extrem sud de Kyushu. La tempesta de vent es desplaçava a 35 quilòmetres per hora en direcció nord, i arrossegava vents de fins a 162 quilòmetres per hora i ratxes de més de 210 quilòmetres per hora.

stats