Internacional 11/04/2018

Algèria pateix el pitjor accident aeri de la seva història

L'aparell s'havia enlairat pocs minuts abans d'una base militar

Ara
2 min
Imatge de l'aparell sinistrat en flames. de la televisió algeriana Ennahar.

BarcelonaAlmenys 257 persones van morir ahir quan un avió militar algerià es va estavellar en una zona agrícola pròxima a la capital del país, en el que va ser el pitjor accident aeri de la història d’Algèria. La tragèdia va tenir lloc a l’alba, quan una nau de fabricació russa es va precipitar contra terra quan feia només un minut que s’havia enlairat de la base militar de Bufarik. Segons un vídeo difós per una televisió local, l’avió va volar de manera erràtica a baixa altura descrivint una el·lipsi i finalment va caure de costat a terra i va explotar enmig d’una enorme bola de foc i fum.

A la nau hi viatjaven 10 tripulants i 247 passatgers, la majoria dels quals eren oficials i soldats de l’exèrcit algerià. Fonts oficials dels camps de refugiats saharauis de Tindouf -localitat cap a la qual es dirigia l’avió- van precisar que 30 de les víctimes eren civils saharauis que havien viatjat a Alger per fer-hi tràmits burocràtics o mèdics. De fet, tan bon punt es va conèixer la notícia de l’accident, el president de la República Àrab Sahariana Democràtica (RASD), Brahim Ghali, va decretar set dies de dol oficial a la república. El mandatari algerià, Abdelaziz Bouteflika, va fer el mateix al seu país però durant tres dies. Per la seva banda, el ministre algerià de Defensa, el general Gaid Salah, va interrompre una visita de dos dies a la segona regió militar del país i va ordenar la formació d’una comissió d’investigació per aclarir les causes de l’accident.

L’avió, del tipus Iliushin, tenia previst fer una escala a la ciutat de Béchar, al sud-oest d’Algèria. Des d’allà havia d’arribar abans del migdia a Tindouf, una àrea de gran activitat militar perquè fa frontera amb el Marroc i perquè hi viuen els refugiats saharauis des de fa 40 anys, després que fossin expulsats de l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental.

Més de 300 persones van participar en les tasques de rescat, inclosos membres de l’exèrcit algerià, que van facilitar el trasllat dels cadàvers perquè fossin identificats a l’hospital d’Ain Naadja.

L’accident aeri d’ahir és el més greu que hi ha hagut a Algèria des que l’any 2014 un total de 77 persones van morir quan un avió Hércules C-130 es va estavellar a la regió muntanyosa d’Oum el-Bouaghi, a 500 quilòmetres a l’est d’Alger.

stats