Internacional 28/06/2015

Grècia tanca el bancs i limita a 60 € les disposicions d'efectiu

Tsipras fa una crida a la calma i reclama de nou als creditors que ajornin el pagament a l'FMI previst per a dimarts. Els bancs no obriran fins al 7 de juliol

Ara / Agències
1 min

Barcelona / AtenesEl bancs grecs no obriran fins al 7 de juliol i només es podrà disposar de 60 € al dia als caixers automàtics i també es limitaran les transferències a l'estranger.

Tampoc obrirà de moment la borsa grega, segons s'ha decidit en una trobada d'alt nivell entre el govern, el Banc Central de Grècia i les entitats bancàries.

El primer ministre, Alexis Tsipras, ha demanat als grecs que mantinguin la calma i ha reclamat de nou als creditors que ajornin el pagament previst per a dimarts a l'FMI.

En un missatge institucional aquesta tarda, Tsipras ha assegurat que els dipòsits bancaris i les pensions estan garantides i ha culpat Europa d'haver forçat el tancament de les entitats gregues.

Tsipras considera que el rebuig d'Europa a prorrogar uns dies els programes d'ajuda i la cautela del BCE volen coaccionar els grecs, que, segons ell, votaran 'no' encara amb més força diumenge que ve al referèndum convocat pel govern grec.

"El dret a decidir d'un poble"

"El rebuig de la petició del govern grec a allargar per un curt període de temps el programa és un acte sense precedents a Europa, que qüestiona el dret a decidir d'un poble sobirà", ha dit Tsipras.

Les mesures sobre els bancs i els capitals a Grècia arriben després que el BCE hagi decidit mantenir al nivell de divendres el finançament d'emergència de les entitats bancàries d'aquest país.

stats