Internacional 16/11/2016

Barack Obama, a Grècia: "La desigualtat és un dels grans reptes de la democràcia"

Obama alerta que, tot i el triomf de Trump, el sistema polític dels EUA “és més gran que qualsevol president”

Helena Vázquez
3 min
Barack Obama en el seu discurs a Grècia

Atenes“Hi ha incertesa i malestar. Cap de nosaltres pot predir el futur. La història no es mou en línia recta”. Aquesta va ser una de les proclames que el president dels EUA, Barack Obama, va llençar a Grècia. Ho va fer a Atenes, al bressol de la democràcia moderna com un comiat al càrrec de president en el que serà el seu últim viatge oficial a l’estranger. El líder nord-americà no volia deixar el càrrec sense adreçar-se al món amb un discurs cridat a ser recordat durant molt de temps. Després de la inesperada victòria de Donald Trump a les presidencials nord-americanes, Obama va voler transmetre que la democràcia, en un món globalitzat, no només és possible sinó que és necessària i que les desigualtats són la seva gran amenaça.

“La democràcia, com tots els éssers humans, és imperfecte”, es va confessar el president nord-americà només de començar el discurs. Acceptar les regles d’aquest sistema també implica, va dir, impulsar un traspàs de poders ordenat “especialment quan no obtens a les urnes el resultat que voldries”. Tot i que no va voler fer masses referències directes al nou president electe Donald Trump, a qui considera un candidat “molt diferent” a ell, va assegurar que “la democràcia nord-americana és més gran que qualsevol president”.

El parlament es va convertir en un recordatori del que el nou executiu dels Estats Units no hauria de canviar després del gener, quan es formalitzi la successió. Obama va parlar d’un dels punts més esperats: el futur de l’aliança transatlàntica amb Trump, que va manifestar dubtes sobre la seva supervivència en campanya. La democràcia és positiva pel món, però també per a la “seguretat internacional, per això seguirem dins l’OTAN”, va insistir Obama. Va dir que mantenir les aliances internacionals com fins ara ha permès optar pel camí del diàleg amb altres estats, com Cuba o l’Iran.

En un clar intent de rebatre les postures xenòfobes del republicà que ocuparà el seu càrrec, el líder nord-americà va mencionar els beneficis de la diversitat de religions, cultures i nacions. Obama, a banda d’elogiar Grècia per acollir actualment a més de 60.000 refugiats, va subratllar que els Estats Units han donat la benvinguda a “persones de totes les races i totes les religions” també als “immigrants que s’esforcen per donar als seus fills una vida millor”.

Afrontar la nova realitat, on hi poden haver xocs culturals, pot dur que “alguns trobin confort en el nacionalisme”. Cal “crear un govern més eficient” per canalitzar la insatisfacció dels ciutadans. I en aquesta línia, va fer una lleugera referència als corrents euroescèptics que amenacen Europa. Va recordar a la Unió Europea que “totes les institucions han d’assegurar-se que totes les veus siguin escoltades”. Obama va declarar que “avui més que mai necessitem una Unió Europea forta i democràtica”.

La lluita contra la desigualtat és l’altra recepta que el president proposa per afrontar el repte de la globalització sense que generi incerteses a la població. “Els llocs de treball de demà seran diferents als llocs de treball del passat. Així que, quina és la resposta? No cal trencar les connexions que han permès tant progrés”. La integració global hauria generat “una sensació de desigualtat creixent” en un moment on les empreses poden desplaçar-se amb més facilitat allà on els salaris són més baixos. A parer seu, és necessari mantenir els mercats oberts i, a la vegada, garantir els drets dels treballadors. Malgrat haver estat al capdavant del govern nord-americà durant els anys de crisi, assegura que ha intentat mantenir aquest equilibri.

Suport als sacrificis de Grècia

El demòcrata, que ja compta els dies que li queden a la Casa Blanca, va confessar que un dels propòsits del viatge és destacar l’esforç dels grecs arreu del món. Va dir que “per mantenir-se competitiva, Grècia ha de començar un procés de reformes”. Obama no va concretar cap canvi en l’actual agenda de l’FMI i la troica. Ara bé, va recalcar que parlarà sobre la reducció del deute amb els creditors europeus: “Seguiré instant els creditors a prendre les mesures necessàries per posar Grècia en un camí cap a la recuperació econòmica sostinguda”.

Pròxima parada, Berlín

La comitiva nord-americana arriba avui a Berlín, on els espera un dispositiu de fins a 5.000 policies. Aquesta mateixa tarda hi ha prevista una trobada amb la cancellera Angela Merkel, mentre que demà ho farà amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, juntament amb els màxims mandataris del Regne Unit, Theresa May; el primer ministre italià, Matteo Renzi, i el president francès, François Hollande. Merkel també serà present a la trobada. És la sisena visita d'Obama al país alemany.

stats