Internacional 12/04/2015

Estats Units i Cuba refermen el desgel entre els dos països amb la històrica reunió d'Obama i Castro

En la trobada han quedat pendents de resoldre alguns aspectes importants, com la retirada de l'illa de la llista de països patrocinadors del terrorisme

Efe
3 min
Reunió històrica entre els presidents dels Estats Units, Barack Obama, i Cuba, Raúl Castro, a Panamà / EFE

PanamàEstats Units i Cuba han refermat el desgel entre els dos països amb la històrica reunió dels presidents Barack Obama i Raúl Castro a la VII Cimera de les Amèriques, l'escenari on s'ha passat pàgina a l'últim conflicte de la Guerra Freda al continent.

La primera trobada de dos governants d'EUA i Cuba en més de cinc dècades ha durat una hora i vint minuts, en els quals Obama i Castro han parlat "honestament" i amb sinceritat sobre el restabliment de relacions bilaterals, amb l'objectiu d'avançar en el procés, però sense obviar les "moltes diferències" que hi ha entre els dos països.

"Ara estem en condicions d'avançar en el camí cap al futur", ha afirmat Obama, que veu factible que, amb el temps, el seu país i l'illa puguin passar pàgina a la seva "complicada" història i "desenvolupar una nova relació".

Cuba "no és una amenaça per als Estats Units", ni l'objectiu és un "canvi de règim", ha destacat un Obama "cautelosament optimista" amb el progrés de les negociacions per a la normalització bilateral.

I a l'altra banda de la trobada, Raúl Castro ha abordat el seu primer cara a cara amb Obama disposat a parlar "de tot" i amb "molt respecte", segons ha dit abans de la reunió que s'ha celebrat després de la primera part de la sessió plenària de la Cimera de les Amèriques.

Un fòrum on Castro, en el primer discurs d'un president cubà en el conclave continental, no ha dubtat a qualificar d'"honest" l'actual president dels EUA i fins i tot l'ha eximit de la responsabilitat de la política vers Cuba desenvolupada pels deu governants que han precedit Obama, des que va triomfar, el 1959, la Revolució castrista.

"El nostre reconeixement per la seva valenta decisió d'involucrar-se en un debat amb el Congrés del seu país per posar fi [al bloqueig cubà]", ha assenyalat el president de l'illa.

Aquests elogis no han impedit que Raúl Castro aprofités el seu intercanvi amb Obama per advertir-lo que és "essencial" que EUA acabi amb l'embargament contra Cuba per avançar en la normalització de relacions.

Cuba considera que les mesures que va adoptar Obama al gener per flexibilitzar l'embargament "són un pas en la direcció correcta", però són limitades, de manera que l'illa espera que el president nord-americà les ampliï i n'adopti de noves.

Castro també ha instat Obama a eliminar les polítiques dirigides a promoure canvis en el sistema polític i socioeconòmic del país.

Segons ha informat el canceller cubà, Bruno Rodríguez, els presidents també han abordat les possibilitats de cooperació en àmbits com la lluita contra el terrorisme i el narcotràfic, la protecció del medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i la salut, incloent l'enfrontament a pandèmies.

El que no ha sortit d'aquesta trobada, considerada històrica per tot el món, han estat anuncis o novetats sobre la data per a l'obertura d'ambaixades a l'Havana i Washington, ni sobre la sortida de Cuba de la llista de països patrocinadors del terrorisme.

Obama encara no ha pogut revisar, segons ha dit ell mateix, la recomanació del Departament d'Estat favorable a retirar Cuba de la llista de països patrocinadors del terrorisme i, per tant, encara no ha pres una decisió al respecte.

Cuba reclama la sortida d'aquesta llista, en la qual apareix cada any des del 1982, i malgrat que no ho considera una "precondició" per reobrir les ambaixades, per a l'illa és un assumpte "molt important".

En qualsevol cas, Raúl Castro valora "com un pas positiu" la intenció declarada d'Obama de decidir ràpidament sobre la presència de Cuba en una llista "en què mai hauria d'haver estat".

Una altra data que també queda pendent és la de la propera ronda de negociacions entre Cuba i EUA: "Tan aviat com sigui possible", s'ha limitat a dir a la premsa el canceller cubà.

L'esperat cara a cara s'ha celebrat en una petita sala del centre de convencions ATLAPA de Panamà: Obama i Castro s'han assegut un al costat de l'altre, en un format similar al que es fa servir quan el mandatari nord-americà rep un president estranger al despatx Oval.

Els presidents han estat acompanyats, entre d'altres funcionaris, de les dues dones que lideren els equips negociadors dels EUA i Cuba en el procés de restabliment de relacions: Roberta Jacobson, secretària per a Llatinoamèrica, i Josefina Vidal, directora de la Cancelleria cubana per a Amèrica del Nord.

Entre la delegació que ha acompanyat el president de Cuba hi havia també Alejandro Castro Espín, que és el fill de Raúl Castro i que és membre del Consell de Defensa i de Seguretat Nacional de l'illa.

stats