Internacional 02/12/2016

Gàmbia vota contra el dictador

La ciutadania castiga el president Jammeh, denunciat per incomptables violacions dels drets humans, i aposta per donar una oportunitat a l'oposició

Marta Rodríguez
2 min
El president de la Comissió Electoral Independent,  Alieu Momarr Mjiar, anuncia el nom del guanyador a les eleccions presidencials de Gàmbia.

BarcelonaSorpresa a Gàmbia. El president Yahya Jammeh, que aspirava a conquerir el seu cinquè mandat, ha acceptat la derrota a les urnes en les eleccions presidencials celebrades ahir dijous, segons ha informat el president de la Comissió Electoral Independent, en una decisió sense precedents en un país que des de la seva independència el 1965 mai ha tingut una transició pacífica del poder. L'admissió dels resultats ha estat del tot inesperada per a analistes i ciutadans ja que fa tan sols uns dies, Jammeh va assegurar que la durada de la seva "presidència està a les mans de Déu""només Déu" li pot prendre.

El guanyador dels comicis és Adama Barrow, un home de negocis de 51 anys que ha liderat l'aliança amb que l'oposició ha concorregut als comicis. Segons la Comissió Electoral, Barrow s'ha imposat per un 45,5% dels vots (263.515), mentre que el candidat a la reelecció s'ha quedat amb el 36,7% (212.099 paperetes).

El president Jammeh, en un acte durant la campanya a Banjul.

En campanya electoral, Barrow, format al Regne Unit però que va tornar a Gàmbia en graduar-se, es va comprometre a fixar un límit de dos mandats presidencials i a constituir un govern de transició si guanyava les eleccions.

Jammeh portava 22 anys al poder, des què el 1994 va donar un cop d'estat contra Dauda Jawara, el dictador des de la independència. La seva presidència en aquest petit país envoltat pel Senegal s'ha basat en una mà fèrria i control total d'una societat empobrida que ha obligat a molts joves a posar en risc les seves vides i donar el salt cap a Europa en busca d'un futur millor. Les denúncies per tortures, execucions extrajudicials, detencions arbitràries han estat constants. A l'abril, una protesta pacífica va acabar amb la detenció de desenes de ciutadans, entre ells Ousainu Darboe, el principal rival polític del president que no ha pogut presentar-se als comicis.

La inesperada derrota del tot poderós Jammeh ha estat celebrada als carrers del país, com recullen els internautes sota el 'hashtag' #GambiaDecides

Fa tot just un any, el president va declarar Gàmbia com a república islàmica, imposant una estricta llei religiosa que atempta contra la laïcitat proclamada a la Constitució. Jammeh va justificar el pas perquè el 90% de la població és musulmana i com a un gest per allunyar-se del passat colonial de Gàmbia, una mena de segona part del què va fer el 2013 quan va retirar-se de la Commenwealth, l'organització que aplega les antigues colònies britàniques.

Jammeh és un dels líders africans més dur contra els homosexuals, a qui anomena "bestioles". El 2008 va convidar el col·lectiu a abandonar el país sota l'amenaça de ser decapitats. Anys després, el novembre del 2014, el Parlament va aprovar una llei que castiga amb cadena perpètua les pràctiques sexuals amb persones del mateix sexe. Una de les gran ocurrències del dictador és haver anunciat que ha trobat un remei amb herbes per curar la sida.

Gàmbia es troba en una greu situació econòmica, amb la divisa enfonsada, que ha obligat a sol·licitar al Fons Monetari Internacional un rescat financer.

stats