PRÒXIM ORIENT
Internacional 20/10/2016

La batalla de Mossul: fum negre i escuts humans

Els jihadistes incendien pous de petroli i s’enduen dones i nens per protegir-se de l’ofensiva

Ethel Bonet
3 min
Uns milicians kurds mostraven ahir els túnels que fan servir els jihadistes de l’Estat Islàmic, prop de la ciutat de Mossul.

Qaiara (Iraq)El cel es va tornant apocalíptic a mesura que s’avança cap a l’última línia defensiva del front de Qaiara, a uns 45 quilòmetres al sud de Mossul, la segona ciutat iraquiana, en mans dels jihadistes de l’Estat Islàmic (EI) des del 2014. Des d’allà només hi ha foscor. Espesses columnes de fum negre s’eleven des dels pous de petroli que han incendiat els combatents jihadistes a poques desenes de quilòmetres.

Un grup de soldats i forces de seguretat iraquianes vigilen l’últim lloc de control fins on està permès que arribi la premsa internacional. Quatre quilòmetres separen l’exèrcit iraquià de l’Estat Islàmic, a l’altra banda del front.

La batalla de Mossul: l'avenç cap al feu de l'Estat Islàmic

En els últims tres dies tropes governamentals de Bagdad i milicians de les Unitats de Mobilització Popular [xiïtes] han recuperat les poblacions d’Al-Houd, Lasage Azawi i Al-Sert, segons explica el coronel Ali, de la Divisió 15, mentre ens ensenya un mapa de satèl·lit des de la seva tablet amb les posicions de Mossul.

“En les operacions per alliberar les poblacions que estan en mans de l’Estat Islàmic, únicament hi participen les forces iraquianes”, matisa el comandament militar. No obstant això, reconeix que a la primera fase de cada una d’aquestes ofensives reben reforços de les milícies locals de les poblacions.

Els jihadistes defensen els seus bastions amb força. “Col·loquen IED [artefactes explosius improvisats, per les sigles en anglès] als camins i posen explosius dins de tota classe de vehicles (cotxes, furgonetes, tractors i excavadores) per fer-los esclatar quan avancen les tropes”, continua el coronel iraquià.

Els franctiradors dels jihadistes

L’Estat Islàmic compta amb franctiradors experts i els combatents es mobilitzen amb agilitat i rapidesa, utilitzant túnels subterranis que connecten una localitat amb una altra, detalla el militar iraquià. Al coronel li preocupa que quan les tropes iraquianes avancin cap a la ciutat de Mossul els jihadistes puguin dur a terme un atac químic fent dinamitar una fàbrica de sulfat que és a només 14 quilòmetres de Qaiara.

Un grup de milicians enfilats en una pick-up Al darrere ve una altra furgoneta amb dones i nens. El Hussein, un milicià xiïta del batalló dels Màrtirs de Qaiara, baixa del vehicle amb els cabells i la roba totalment coberts de pols. Abans de saludar pren alè. “La batalla està sent molt dura. Encara queden alguns jihadistes a Azaui”, indica el combatent xiïta.

El Hussein explica que quan els homes de l’ensenya negra fugen d’una localitat s’enduen retinguts per la força les dones i els nens amb l’objectiu de fer-los servir com a escuts humans. “Ells saben que quan hi ha població civil, els atacs aeris de la coalició internacional es redueixen”, assegura el combatent xiïta. Una informació que corrobora el grup de civils que venien escortats pels milicians xiïtes.

“Després que dilluns les forces iraquianes entressin a la població d’Al-Houl ens van portar a la força cap a Azaui. Ens van retenir a totes les dones i els nens perquè van dir que els nostres homes estaven ajudant les forces iraquianes a alliberar la població. Ens van fer pujar a camions i ens van tancar en una casa a Azaui”, explica encara angoixada una dona d’uns 50 anys, vestida amb un mocador i una túnica negra.

“Les forces iraquianes ens han alliberat”, crida una altra dona, que anima la resta a exalçar les tropes de Bagdad. De tornada a la ciutat de Qaiara, un fum negre envolta tot el nucli urbà. Els habitants s’han hagut d’acostumar a viure així, respirant les partícules negres que queden suspeses en l’ambient i que s’adhereixen a les fosses nasals o sota les ungles.

“N’estem farts. Portem així dos mesos. Molta gent ha començat a tenir problemes respiratoris”, alerta el Hassan, un veí de Qaiara que regenta una botiga de queviures. “No podem tenir les finestres de casa obertes perquè s’omple de seguida de la pols negra. Tinc por que els meus fills puguin emmalaltir i el fum els afecti els pulmons”, lamenta una veïna que està comprant verdures al mercat.

Una llarga batalla

La batalla de Mossul -una ciutat d’1,5 milions d’habitants- és com un misteriós horitzó que s’entreveu darrere de les espesses columnes de fum negre. Ningú s’atreveix a vaticinar res. Segons els Estats Units, els líders jihadistes estarien replegant-se a Raqqa, la capital de l’EI a Síria, i començant a abandonar Mossul. Però la conquesta d’aquesta ciutat serà una llarga batalla que potser durarà un o dos mesos. Qui sap si el futur inquilí de la Casa Blanca heretarà del seu antecessor el xoc més important que es preveu a l’Iraq des de la invasió nord-americana el 2003.

stats